Broj 209
Početna > Lepi i zdravi > Ne dam ti lutku!

Dečji sebičluk

Ne dam ti lutku!

Sebičnost je jedna od normalnih faza razvoja svakog mališana, koja s vremenom prolazi

Situacija kada mališan neće da podeli igračke ili slatkiše sa drugom decom, često nervira mnoge roditelje i natera ih da se pitaju na koga je njihov junior sebičan. Psiholozi objašnjavaju da svako dete od prve do pete godine mora da prođe faze u kojima emotivno i saznajno sazreva, pa je i sebičluk prolaznog karaktera.
 
Period „paralelne igre"
Iako sedi pored svog vršnjaka ili deteta koju godinu starijeg, trogodišnjak se neće igrati sa njim. Često se dešava da mališani do treće godine zainteresovano posmatraju okruženje u kojem se nalaze i druga deca, ali se ne upuštaju u blizak kontakt i igru. Dovoljni su sami sebi i zadovoljno barataju svojim igračkama i rekvizitima. Ako im se slučajno svidi igračka nekog drugog deteta, istog trenutka će mu je iščupati iz ruku. Stručnjaci objašnjavaju da deca od godinu do tri godine još uvek nemaju izgrađen stav i odnos prema ostalim mališanima i takav način igre nazivaju „paralelna igra".

Velikodušnost kratkog daha

Emotivno i saznajno sazrevanje dece dešava se u periodu između treće i pete godine, pa se i sebičnost manifestuje potpuno drugačije. Četvorogodišnjaci su već sposobni da shvate situaciju kada treba da sačekaju red, recimo, za ljuljašku ili za jahanje igračke konjića. Ponekad će prijatno iznenaditi kada od majke ili oca zatraži dve čokoladice, jednu za sebe i jednu za drugaricu koja stoji u redu pored. Psiholozi, međutim, ističu da se takva velikodušnost javlja povremeno, i pod uslovima koje striktno dete samo odredi.

Vlasništvo malog naslednika

Kada napune pet godina, mališani su potpuno svesni svoje ličnosti i individualnosti. Tačno zna šta poseduje i šta je samo njegovo vlasništvo. Fazu sebičnosti koja se različito prikazuje tokom prvih pet godina života stručnjaci su nazvali „period posedovanja". Roditeljima se savetuje da posmatraju i prate ponašanje svog naslednika do tri godine i kasnije uporedi sa onim ponašanjem između treće i pete godine.

Kako da postupe tata i mama
Od prve do treće godine
- Posmatrajte svoje mališane dok se igraju s drugom decom kako ne bi došlo do sukoba.
- Dajte do znanja da je u redu ako drugo dete želi da uzme njegovu igračku.
- Objasnite mu da će svoju igračku brzo dobiti nazad.
- Neke igračke dete obožava i njih ostavite samo za njega. Na taj način dete će stvoriti osećaj da kontroliše stvari.
- Nikada ga ne forsirajte i ne pretite mu ako ne želi da deli igračke.

Od treće do pete godine

- Objasnite detetu da deljenje i zajednička igra nije isto što i posedovanje.
- Recite mu da će doći njegov red, za tačno određeno vreme.
- Ohrabrite svaku razmenu i pozajmicu sa drugim detetom.
- Navedite ga da drugoj deci poklanja igračke koje više ne koristi.
- Ako je dete sebično, ne odobravajte njegovo ponašanje.
- Kada podeli slatkiše sa nekim, pohvalite ga i recite mu da ste ponosni na njega.


D. Rodić