Broj 209
Početna > Lepi i zdravi > Mršavite bez posledica

Korigujte telesnu težinu na zdrav način

Mršavite bez posledica

Brze i stroge dijete mogu drastično da ugroze psihofizičko zdravlje. Idealna restrikcija kalorijskog unosa treba da traje najmanje 40 dana.

U želji da se što pre oslobode suvišnih kilograma, mnogi pribegavaju strogim dijetama za koje su čuli od prijatelja ili su im razne programe ishrane preporučili nedovoljno obrazovani lekari ili priučeni laici. Kada se na svoju ruku prihvate određene kure za mršavljenje, nisu svesni koliko štete mogu da nanesu svom psihofizičkom zdravlju.

Brojanje kalorija - okidač stresa
Onog trenutka kada se smanji unos hrane, organizam već prepoznaje pretnju, pa hitno smanjuje utrošak energije za rad mozga, srca, jetre, bubrega, creva... Telo vrlo brzo odlično počinje da funkcioniše na restriktivnom kalorijskom unosu, ma koliko nizak on bio. U velikom broju slučajeva dolazi do smanjenja obima i telesne težine, ali i do smanjenja mišićne mase. Iako su rezultati vidljivi, stalno su prisutni osećaj gladi i nervoza. Sledi preokret, dijeta se prekida. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je brojanje kalorija snažan okidač stresa koji čoveka vraća većem, prethodnom kalorijskom unosu.
Prema rečima doktorke Ane Gifing, specijaliste za antiejdžing medicinu, potpuno je besmisleno raditi kalorijsku restrikciju koja traje 28 dana, kako većina dijeta predlaže.

Najuspešniji režim ishrane
– Idealna restrikcija trebalo bi da traje najmanje 40 dana. Toliko je potrebno organizmu da se u potpunosti prilagodi na ograničenje i da kasnije daleko bolje reaguje na povratak na uobičajeni kalorijski unos. Kao najuspešniji režim ishrane, pokazao se onaj najjednostavniji – program hronoishrane. On se bazira na pravilnom unosu hrane u vremenu kad se ona može na najbolji način iskoristiti u cilju stvaranja energije, a ne masnih depoa – kaže dr Gifing.

Svaka namirnica ima svoje vreme
Jutro je odlično za ugljene hidrate, a veče za lake proteine. Voće i
slatkiši se preporučuju popodne kada je aktivnost hormona insulina
najmanja, a samim tim i manja opasnost da se dobije na težini.

Dragana Rodić