Broj 208
Početna > Lepi i zdravi > Terminator za viruse

Beli luk

Terminator za viruse

Kao jedan od jačih prirodnih antibiotika, izuzetno je moćno sredstvo u borbi protiv gripa i prehlada. Pomaže u lečenju respiratornih organa, astme, bronhitisa i jača imuni sistem

Zbog svojih isceliteljskih moći, beli luk odavno uživa poštovanje naroda širom planete. Dok mu jedni skidaju kapu zbog pikantne arome, drugi ga kude i zaobilaze u širokom luku jer ne mogu da se pomire sa njegovim specifičnim mirisom koji ostaje prilično dugo nakon njegove konzumacije. U svakom slučaju, beli luk se čvrsto drži na visokoj poziciji najzdravijih svetskih namirnica.

Jača imunitet
Kao jedan od jačih prirodnih antibiotika, izuzetno je moćno sredstvo u borbi protiv gripa i prehlada. Pomaže u lečenju respiratornih organa, astme i bronhitisa. Bogat je selenom i stoga jača imunitet, otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje.

Olakšava varenje
Čen-dva belog luka olakšaće varenje posle bogate trpeze, a tegobe kod infekcija izazvanih herpesom ili gljivicom kandidom biće mnogo podnošljivije. Dobar je u borbi protiv crevnih parazita, ali poboljšava i rad jetre, bubrega i prostate.

Čistač krvnih sudova
Zahvaljujući sadržaju adenozina, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog obilja aminokiselina, pravi je mađioničar za čišćenje krvnih sudova, jer ne dozvoljava da se na njihovim zidovima lepe loš holesterol i trigliceridi. Tri čena svakog dana sniziće nivo holesterola od 10 do 15 odsto.

Poboljšava cirkulaciju
Pošto širi krvne sudove, deluje vazodilatatorno pa podstiče cirkulaciju i ublažava neke tegobe, kao što su glavobolja i grčevi u nogama.

Neprijatelj tumora
Odlična je preventiva u borbi protiv različitih oblika karcinoma. Stručnjaci ističu da beli luk poseduje svojstva koja su neprijatelji tumora. Razna istraživanja širom sveta dokazala su da raka želuca ima manje u zemljama u kojima je primena belog luka u pripremi hrane učestala.

Eliksir iz prirode
Mešavina belog luka, limuna i meda usporava proces starenja.
Priprema: sitno samleti 10 glavica belog luka pa dobro pomešati sa kilogramom meda i sokom od 10 limunova. Nasuti u staklenu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 8-10 dana. Nakon toga uzimati dva puta dnevno, po kašiku.

Ne treba preterivati
Ipak treba biti oprezan i ne preterivati sa količinom koju pojedete.
Posebno morate voditi računa ako koristite visoku dozu vitamina E,
preparate ginko bilobe, i pojedine lekove. U tom slučaju trebalo bi da
se konsultujete sa lekarom.

Bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mleka ako je majka nešto pre
dojenja jela beli luk. Pritom neće izazvati neželjene grčeve kod bebe.

- Energetska vrednost-586 KJ
- Proteini-6,1 Masti-0,1 Voda - 64
- Kalcijum 38
- Fosfor 134
- Gvožđe 1,40
- B1-0,20 B2-0,08
- Nijacin-0,60 C-5
- Biljna vlakna: 2,8

 

D. Rodić