Broj 208
Početna > Trpeza > Puškinove gozbe

RUSKA KUHINJA - istorija gastronomije

Puškinove gozbe

Šašlik, kčuk, kulebjaka, čorba od kečige, požarski kotleti, peljmeni, blini, goveđe i konjsko suvo meso samo su neka od omiljenih jela Aleksandra Sergejeviča Puškina, velikana ruske književnosti

Puškin je bio čovek koji je uživao u umetnosti, ljubavi, ali iznad svega u dobroj hrani, o čemu svedoče i brojne anegdote. Tako je na jednoj gozbi, sedeći u društvu lepe dame, dok je uživao u slastima jela, iskreno priznao da se te večeri odriče ljubavi njegove drage jer je njegovo srce već osvojila raskošna trpeza.
Najomiljenije njegovo jelo bilo je kčuk, jermenski nacionalni specijalitet, koje se ne može naći nigde van granica ove daleke zemlje. Priprema se od jagnjetine koja odstoji u mleku, a zatim peče sa vrganjima i krompirom. Šašlik je vrsta ražnjića, a peljmeni su jela od testa u koje se dodaju razni dodaci - sir, meso, pečurke i voće - objašnjava Negovan Stefanović, autor projekta Istorija gastronomije.

Ruska medovača
Poznate su bile Puškinove sedeljke sa bliskim prijateljima poput Gogolja i Ljermontova na kojima su se obično pila donska vina dok je ruska medovača u to vreme bila pravi luksuz. Popularna su u to vreme bila gruzijska i moldavska vina dok je Puškin, kako je poznato, bio zaveden ukusom francuskog šampanjca, kome je posvetio i svoje stihove.
- Među omiljenim Puškinovim desertima pominje se kolač s jabukama i orasima, ali i medenjaci i blini, ruske palačinke. Uživao je, kažu, i u voću, a poznato je da su u to vreme u ruskim staklenicima na grofovskim imanjima uzgajali ananas i banane. Puškin je i sam pripremao neka od svojih omiljenih jela - priča Negovan Stefanović.

Omiljeno Puškinovo jelo
Za požarske kotlete, takođe jedno od omiljenih Puškinovih jela, vezuje se zanimljiva priča. Na putovanju za Moskvu, car Aleksandar sa dvorskom svitom svratio je u neku rusku zabit gde je postojala krčma Požarski. Car je video u meniju jelo požarski kotleti i naručio je. Kako krčmar nije imao teletinu za pripremanje ovog specijaliteta, njegova supruga se doseti da isto jelo napravi od piletine i mnogo začina. Kada je car probao, bio je oduševljen, a uplašeni krčmar je ipak sve priznao. Car je naredio da se jelo nazove požarski kotlet, što se nadaleko pročulo i donelo krčmaru bogatstvo. Puškin je čuo priču i ne zna se da li zbog ove zanimljivosti ili ukusa tek i ovo jelo našlo mu se na spisku omiljenih.

Šta su jeli ruski velikani
Aleksandar Dima je sa svog dvogodišnjeg putovanja po Rusiji ostavio
recept za šašlik iz 1861. godine. Poznato je i da je Teofil Gotje
obožavao peljmene, piroge i kulebjaku. Ljermontov je uživao u buzenjini,
svinjskom mesu kuvanom u mirisnom senu i okroski, mesnatoj čorbi sa
ledom. Čorbe poput donske uhe i čorbe od kečige, bile su redovno na
Tolstojevom meniju.

 

Žaklina Milenković