Broj 207
Početna > Putovanja > Skijanje u februaru

Bad Klajnkirhajm

Skijanje u februaru

U austrijskom planinskom centru možete se skijati na glečeru i kupati u toplim bazenima okruženim snegom

Malo je mesta na planeti u kojima možete doći na skijama do otvorenog bazena, skinuti odeću i opremu, pa se polagano zagnjuriti u toplu i lekovitu vodu. Takav fantastičan doživljaj pruža alpski gradić Bad Klajnkirhajm, nadaleko čuven po termalnim izvorima i prelepom ski-centru. Smešten u jednoj od dolina u austrijskoj pokrajini Koruškoj, s najvišim vrhom Kajzerburg na 2.055 metara nadmorske visine.

Izvori Svete Katarine
Ovo skijalište je poznato i po termalnim banjama Svetoj Katarini i Romerbadu, gde su na termalnim izvorima izgrađeni brojni spa-centri. Unutrašnja temperatura vode u termalnim bazenima je do 34 stepena, a temperatura vode u spoljašnjim bazenima je 28-32 stepena.

Bogata ponuda
Skijalište se može podeliti na dva dela, dva vrha iznad samog Bad Klajnkirhajma, jednog okrenutog prema severu, i drugog od dva brda iznad Sent Osvalda, okrenutog prema istoku. Skijalište ima stotinak kilometara staza, koje su uglavnom lakše i srednje teške konfiguracije, uz dve kraće crne staze koje se ne uređuju. Na skijalištu radi tridesetak ski-liftova. U okolini se nalaze staze, uspinjače s kabinama, ski-liftovi, žičara sa sedištima i vučnice, a sva ta mašinerija može da preveze 30.000 ljudi na sat.

Provod van staze
U ovom bajkovitom gradiću sve je podređeno turistima. Usluga je vrhunska u svakom od brojnih restorana, pivnica, kafića i diskoteka u samom gradu, kao i u restoranima sa brzom hranom, takozvanim snežnim barovima, dečjim vrtićima i info-punktovima pored ski-staza. Za ljubitelje šetnji uređene su pastoralne staze i izgrađena lepa odmorišta, a najposećeniji putevi vode do idiličnog mesta na kome se nalazi Crkva Svete Katarine.

Ž. M.