Broj 207
Početna > Putovanja > Raj na zemlji

BELEK

Raj na zemlji

Gradić pored Antalije sa najbogatijim i najluksuznijim hotelima pravi je izbor za zaljubljene parove, ali i porodični turizam

Za ljubitelje peščanih plaža, raskošnih hotela i golf klubova okruženih senovitom šumom, najbolji izbor je Belek. U njemu se nalazi jedan od provokativnijih hotela na svetu - „Adam i Eva" koji je stilizovan kao raj na zemlji, s neverovatno velikim i udobnim krevetima.

Šume borova i eukaliptusa
Belek je jedno od idealnih mesta za letovanje, podjednako odgovara porodicama kao i mladim ljudima i zaljubljenim parovima bez dece. Nalazi se na samo 30 kilometara od Antalije, a turiste privlači zadivljujućom prirodnom lepotom, šumama bora i eukaliptusa i plažama sa zlatnožutim peskom, ali i raskošnim hotelima. Pošto ima mnogo terena za golf, poznat je i po turnirima ovog sporta koji se ovde održavaju.

Rezervat ptica
Belek važi za miran grad, u kome se gosti bude uz cvrkut ptica. Upravo je vrsta sove tito alba, koja živi u gustim borovim šumama, postala zaštitni znak, a grad je poznat i kao rezervat još 109 vrsta ptica i neobične vrste vodenih kornjača, popularno nazvanih morske drvoseče. Ta vrsta kornjače koja nosi latinski naziv Caretta-Caretta retka je u svetu, a ovde ima i 574 različite vrste zaštićenih biljaka koje se ne mogu videti nigde drugde u svetu.

Idealni golf tereni
Belek je i raj za golfere. Hoteli su luksuzni, a more odlično za kupanje, plaže peščane. U okolini je mnogo mesta antičke kulture. Mediteranska vegetacija. Leta umeju da budu prilično žarka, a zime blage i prijatne. Gosti mogu da se prepuste i uživaju u velnes programima ili nedeljnim kursevima za golf. Ovde ima čak šest visoko karatnih terena za golf koji su za strastvene golfere ostvareni san. Belek ima široku ponudu sportskih aktivnosti, a svake godine se organizuju internacionalni teniski turniri. U blizini Beleka se nalaze dva antička grada Perge i Aspendos, te vodopadi Manavgat.

Raj za fudbalere
Tokom zimskog perioda, kada bi luksuzni hoteli u Beleku trebalo da budu
prazni, turistički radnici u Turskoj nemaju problema. Čak 1.400
fudbalskih timova svake godine gostuje u antalijskoj regiji zbog
kvalitetnih terena i uslova za rad. Od Kine, preko Kanade, Kazahstana i
Rusije, Ukrajine, zemalja SFRJ, Austrije, Mađarske...

Aleksandar Radonić