Broj 207
Početna > Lepi i zdravi > Prijatelj srca

Kivi

Prijatelj srca

Dovoljan je jedan kivi dnevno da zaštitite kardiovaskularni i respiratorni sistem i da se tokom zime odbranite od najezde virusa i bakterija

Dok uživate u sočnim sokovima kivija, vaše srce prede od zadovoljstva. Prema rečima nutricionista, samo jedan kivi dnevno blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem i odlična je preventiva od moždanog udara, bolesti srca i respiratornih organa, kao i različitih oblika karcinoma. Ovo egzotično voće predstavlja prirodno sredstvo koje blago razređuje krv i pozitivno deluje na krvne sudove. Sprečava nastanak krvnih ugrušaka (tromba) i taloženje masnoća na zidove krvnih sudova.

Za šampionski imunitet

Zbog količine vitamina C, koja je dva puta veća nego u pomorandži, kivi se preporučuje tokom hladnih zimskih dana, jer jača imuni sistem i štiti organizam od najezde virusa i bakterija. Dlakavi plod sadrži neverovatnu količinu biljnih vlakana, pa je iza sebe ostavio jabuku, a po sadržini kalijuma koja se u njemu nalazi banana ne može da mu parira.

Voćka za buduće mame
Kisela voćka, tanke, smeđe kore prava je riznica vitamina i minerala. Stručnjaci ističu da je kivi odličan u ishrani budućih majki, jer vitamin B u njegovom sastavu pomaže pravilnom razvoju fetusa.

Lako se vari
Preporučuje se za regulaciju krvnog pritiska. Snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže otklanjanje toksina iz organizma. Kivi obiluje enzimom za razlaganje proteina, tako da se lako vari.

Sok protiv prehlade
Oljuštiti i iseckati kivi, pomorandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun, dodati kašiku-dve meda i u blenderu samleti voće. Po želji, možete dodati malo vode. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutru.

Ne više od dva na dan!
Ako se jede u preteranim količinama, kivi može da izazove alergijske reakcije. Stručnjaci naglašavaju da je sasvim dovoljno da tokom dana pojedete jedan do dva kivija. Ko je alergičan na lateks, ananas i papaju, treba da ga izbegava.

Vitaminski koktel
Ispasirajte četiri kivija, dodajte dve kašike šećera u prahu, kašiku
belog ruma, kašiku limunovog soka i dva decilitra vode. Sve dobro
izmešajte i pijte hladno.

Osnovni hranljivi sastojci
Energetska vrednost - 255 (kJ); proteini - 1,14; ugljeni hidrati - 14,6; masti - 0,5.

Mineralni sastojci
Kalijum - 312; kalcijum - 45; fosfor - 34; magnezijum - 24; gvožđe - 1,2; cink - 0,14; bakar - 0,13.

Vitamini
C - 230; A - 52; B6 - 0,063; E - 1,46; K - 40,3; tijamin - 0,03;
riboflavin - 0,025; nijacin - 0,34; pantotenska kiselina - 0,18 mg.

D. Rodić