Broj 207
Početna > Lepi i zdravi > Deca znaju šta hoće

U kupovini odeće sa roditeljima

Deca znaju šta hoće

Mališani često negoduju i prevrću očima na svaki komad odeće kojim roditelji žele da ga ponove

Onog trenutka kada počne samo da se oblači, dete već tada razvija sopstveni ukus, pa odlazak u kupovinu za mnoge roditelje predstavlja pravu noćnu moru. Dok posmatraju roditelje, deca iz dana u dan razvijaju osećaj samostalnosti. Već sa tri godine dete se samo oblači, umiva, jede i trudi se da pokaže roditeljima da više nije beba. Četvorogodišnjacima i petogodišnjacima je od izuzetne važnosti sopstveno mišljenje, pogotovo kada su u pitanju stvari koje ih interesuju, pa i to šta će da obuku pre nego što izađu iz kuće.

Haljinica boje lila
U uzrastu od treće do četvrte godine dete će se opredeliti za odeću i obuću u kojoj se oseća udobno i komotno. S pet godina većina mališana je već spoznala svoj ukus u odevanju. Dok posmatra drugu decu u okruženju, dete primećuje karakteristične detalje i razlike u oblačenju svojih drugara. Te stavke znatno doprinose formiranju sopstvenog ukusa, pogotovo kod devojčica. Tada mališani tačno znaju koja im se boja ili tip farmerki i košulje sviđa.

Stil juniora
Prema rečima psihologa, odluka deteta za jednu, a ne drugu košulju ili pantalone predstavlja način na koji ono pokušava da izrazi svoju različitost. Zbog toga se roditeljima savetuje da pre odlaska u kupovinu nove odeće svojoj mezimici uzmu u obzir i njeno mišljenje pri izboru.

 Birajte zajedno
- Ne insistirajte na odeći koja se ne sviđa mališanu samo zato što ju je dobio na poklon.
- Ne presvlačite dete nekoliko puta u danu kako biste pronašli pravu kombinaciju.
- Ako dete insistira da obuče novu stvar za igru, nemojte mu popustiti. Objasnite mu da brzo može da je upropasti.

 

D. R.