Broj 206
Početna > Lepi i zdravi > Zaljubljen do ušiju

Prve tinejdžerske ljubavi

Zaljubljen do ušiju

Stručnjaci ističu da ne treba čekati detetov pubertet kako bi se s njim pričalo o ljubavi

Burnim reakcijama i promenom raspoloženja tinejdžeri koje je pogodila Amorova strelica znaju da izlude okolinu. Beskonačni telefonski razgovori, gubitak apetita, povlačenje u sebe, nezainteresovanost za školu samo su neki od znakova koji pokazuju da se vaš sin, dojučerašnji dečkić, zaljubio do ušiju.

Nabujale ljubavne emocije
Iako su prve ljubavi adolescenata kratkog daha, izuzetno jake emocije i specifično ponašanje tinejdžera u periodu zaljubljenosti brine mnoge roditelje. Međutim, nema mesta za brigu, prve ljubavi su obavezna faza odrastanja kroz koju mora da prođe svaki pubertetlija.

Podrška roditelja
Prve greške u koracima roditelji u tom periodu prave kada ignorišu činjenicu da im se dete zaljubilo. U trenucima kada se adolescenti još uvek pronalaze u potpuno novim i izuzetno jakim emocijama, potrebna je podrška i razumevanje, prvenstveno roditelja, pa i ostalih članova porodice. Stručnjaci ističu da ne treba čekati pubertet kako bi se s mališanom pričalo o ljubavi i odnosu između dva različita pola, pogotovo u vreme kada su sve takve informacije dostupne preko interneta i medija.

Vodič za roditelje
- Ako osetite da ste preterali sa strogoćom, kritikama i komentarima, setite se svojih prvih simpatija.
- Izbegavajte konstantno gunđanje i prepirke sa svojim tinejdžerom.
- Razgovarajte s njim pred ljubavni sastanak, posavetujte ga.
- Dajte detetu do znanja da ste za njega uvek tu.
- Najbolja prevencija od razočarenja tinejdžera posle neuzvraćene ljubavi jesu komunikacija i poverenje.

 D. R.