Broj 206
Početna > Putovanja > Mostom ljubavi do starih salaša

Romantična putovanja

Mostom ljubavi do starih salaša

Vrnjačka banja, nekadašnje mondensko mesto Evropljana, Palićko jezero i vojvođanski salaši samo su neka mesta gde možete provesti Dan zaljubljenih

U znaku ljubavne magije
Vrnjačku banju na Dan zaljubljenih opsedaju gosti iz svih krajeva Srbije. Sastaju se obično na glavnoj štrafti, promenadi kod čuvenog Vrapca, a odatle dalje u šetnju, na ručak, piće, bazen, masažu, jednom rečju - u život. Zaljubljeni obavezno svrate do Mosta ljubavi, kupe katanac, pored svog imena ispišu ime voljene osobe i zaključaju ga na most. Ključić obično završi u rečici, a oni odu „sigurni i uvereni" da su na taj način obezbedili večnu ljubav...
Tu je i „paviljon za venčanja" gde mladenci pred Bogom i ljudima izgovaraju sudbonosno „da". Usluga se ne naplaćuje, a jedina njihova obaveza je da zasade drvo u parku pored kojeg će biti postavljena pločica s njihovim imenima i datumom venčanja.

Najlepše palićke zore

Zaljubljeni svoj dan mogu da proslave i na Paliću, izletištu, banji i kupalištu s turističkom tradicijom od skoro 150 godina. Uz romantičnu muziku, odsjaj sveća i kulinarske specijalitete stare više od 100 godina, zore na jezeru, kažu, brzo svanu. Pored šetnje kraj jezera, na čijoj se površini odslikava zalazak sunca, preporučuju se i romantične vožnje biciklom, odlazak do obližnjeg zoo-vrta, velike farme nojeva u obližnjem Hajdukovu ili do ergele konja u Kelebiji. U Muzeju kočija izloženo je više zanimljivih eksponata, među kojima je i najstarija kočija iz 1793. godine. U ergeli organizuju i školu jahanja kao i vožnju fijakerima za zaljubljene.

Salaši za romantične parove
Stara, gotovo zaboravljena paorska imanja, stari salaši, danas su preuređeni u male pansione i idealno su mesto za romantičan vikend. Pošto ljubav na usta ulazi, na salašu se preporučuje bački ručak koji, kao što je poznato, ima red svoj logičan. Za predjelo kulen, kozji sir sa začinima, suva šljiva punjena sirom i rolovana slaninom. Posle toga sledi supa od morke ili čorba od vrganja. Glavno jelo, kuvana teletina, ćureće meso, sarmice u vinovom lišću sa domaćim kiselim mlekom. Za desert, makovnjače, krempite po starom vojvođanskom receptu i šnenokle, a sve se to zalije domaćim vinom portogizer ili dunjovačom.

Žaklina Milenković