Broj 206
Početna > Putovanja > Lepotica Mediterana

Antalija

Lepotica Mediterana

Turska rivijera, čije centralno mesto zauzima grad Antalija, već godinama je hit na našem, ali i evropskom turističkom tržištu

Antalija je smeštena u istoimenom zalivu na Tirkiznoj obali, iznad kojeg se uzdižu planine Taurus pokrivene gustom borovom šumom. Zbog bogatog istorijskog nasleđa i prirodnih lepota, Antalija s pravom nosi titulu jedne od prestižnijih evropskih turističkih destinacija. Grad čine dva dela: savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, bogatim noćnim životom i stari deo koji je obnovljen i pretvoren u turistički centar grada. Stari grad Kale podignut je oko stare luke. U rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci delom sačuvani. U blizini grada na plaži Lara su hotelski kompleksi koji turistima omogućavaju uživanje u moru, suncu i prirodnim lepotama ovog dela Sredozemlja. Sa više od milion poseta godišnje, Antalija važi za turističku prestonicu Turske, a njen aerodrom je po prometu putnika nadmašio istanbulsku vazdušnu luku.

Kroz istoriju
U 1. veku p. n. e. oblast je pripadala Pergamskoj kraljevini, a njen vladar kralj Atal naložio je da pronađu najlepše mesto na svetu. Kada je mesto pronađeno, tu je osnovan grad nazvan Ataleja, današnja Antalija, koja je kroz istoriju mnogo puta menjala vladare. Kada su Rimljani osvojili Pergamsko kraljevstvo, Ataleja je postala rimski grad koji je posetio car Hadrijan 130. god. n. e., a slavoluk, odnosno kapija izgrađena u njegovu čast, postoji i danas.
Oblast Antalije ima oko 300 sunčanih dana godišnje, a leti je more uz obalu veoma toplo, prosečna temperatura je 28 stepeni.

Turizam donosi 18,5 milijardi godišnje
Turizam je na čelu turskih ubrzanih ekonomskih i društvenih promena.
Broj turista u Turskoj narastao je od samo jednog miliona 1974. godine
na oko 21 milion danas.
Prihodi beleže još i veći rast, od 42 miliona dolara 1974. na današnjih 18,5 milijardi dolara.

Kvalitetno za male pare
Smeštajni kapaciteti nude širok izbor hotela i odmarališta u svim
kategorijama. Ponuda smeštaja varira od soba do luksuznih hotela sa
četiri i pet zvezdica, uključujući golf odmarališta.

Aleksandar Radonić