Broj 205
Početna > Zanimljivosti > Spremne za akciju

Ženska seksualnost

Spremne za akciju

Najnovija istraživanja pokazuju da žene imaju isto toliko potencijala za seksualno uživanje koliko i muškarci

Vekovima govore kako su ženska tela složena, naročito kada je seks u pitanju. I dok je, s jedne strane, tačno da ne razmišljamo po principu „pali-i-pucaj", najnovija istraživanja pokazuju da imamo isto toliko potencijala za uživanje koliko i muškarci.
Nažalost, žene nesvesno same povlače granice tamo gde misle da prestaju sposobnosti njihovih tela. Potcenjuju koliko lako mogu da budu stimulisane.

Želja se rađa u glavi
Ne morate da budete raspoložene za seks da biste se uzbudile. Nova istraživanja potvrđuju da možete da se uzbudite čak i tokom trenutaka kada vam je mozak isključen.
To je zato što su želja i uzbuđenje dve različite stvari. Želja se rađa u umu (na primer, seksualne fantazije), dok se uzbuđenje odigrava u telu (na primer, osećaj topline). Istina, želja obično vodi ka uzbuđenju, ali našim telima nije potrebna želja da bismo došli do tog golicavog osećaja. Istraživači sa Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da se ženski centralni motorni sistem pali odmah na fizičku stimulaciju, i to pre nego što mozak počne da obrađuje (ili upropasti zabavu). Problem je što mnoge žene misle da će seks biti dosadan ukoliko ne registruju interesovanje u svom umu.

Nije im potrebna večnost
Ženama nije neophodna duga predigra da bi se pokrenule. Postalo je opšteprihvaćeno mišljenje da su pripadnicama lepšeg pola potrebni sati i sati predigre da bi bile spremne za seks. Nova istraživanja, međutim, potvrđuju da i muškarci i žene počinju da pokazuju znake uzbuđenja već posle 30 sekundi. Štaviše, ženama treba neznatno više vremena da dosegnu vrhunac seksualnog uzbuđenja nego muškarcima. To su potvrdili istraživači sa Univerziteta Mekgil u Kanadi koji su organizovali zanimljiv eksperiment. Puštali su mlađim muškarcima i ženama porno-filmove a u međuvremenu, u posebnoj prostoriji, pratili su termalne senzore kako bi izmerili promene u temperaturi njihovih genitalija - muškarci su dostizali vrhunac uzbuđenja za 11, a žene za 12 minuta. Naravno, ovo je šamar starom argumentu da je ženama potrebno čitavih 20 minuta.

Jači seksualni nagon
Iako mnogo žena uživa gledajući druge žene u erotskim filmovima, kako tvrde seksolozi, to ne znači da ih neminovno privlače žene, već da reaguju na više seksualnih stimulansa. Studija Ričarda Lipa, profesora psihologije, pokazuje da oko 20 odsto žena ima jači seksualni nagon od prosečnog muškarca.

Žaklina Milenković