Broj 205
Početna > Putovanja > Putovanja iz ludih snova

Neobične turističke ponude

Putovanja iz ludih snova

Dovitljivi hotelijeri pokušavaju da odgovore novim zahtevima turista i najavljuju ostrvo plavuša, hotele duhova, odmor u džungli, na pesku, pod vodom...

Klasičan odmor u hotelima sa tri, četiri ili pet zvezdica, kupanje i sunčanje na plaži, kao da polako odlazi u istoriju. Sve veći broj današnjih turista želi aktivan odmor u što neobičnijem turističkom mestu i što „luđim" hotelima i restoranima.

Ostrvo plavuša
Litvanska kompanija „Olijalija" planira da na Maldivima izgradi rizort sa plavušama, koji bi sa radom počeo 2015. godine. Plavuše bi na ovom ostrvu radile sve - od poslova običnih radnica do pilota. Nesvakidašnja turistička ponuda bila bi upotpunjena i uvođenjem direktnih avionskih letova iz Evrope na kojima bi osoblje činile isključivo plavokose stjuardese. Originalna ideja, međutim, kako priznaju čelni ljudi ove kompanije, mogla bi da naiđe na veliki problem. Maldivski zakon, naime, nalaže da u hotelskim kompleksima mora biti zaposleno minimum 50 odsto lokalnog osoblja, a one uglavnom imaju tamnu kosu.

Plutajući i peščani hoteli
U plutajućem hotelu u Švedskoj gosti mogu da rade i da se druže u vrlo zanimljivom okruženju, da uživaju u hrani i piću a da ih kasnije uspavaju zvuci talasa. Prvi peščani hotel na svetu, na plaži Vejmut u Dorsetu u Engleskoj gostima, takođe, pruža neverovatno iskustvo. Za turiste avanturističkog duha preporučuje se hotel u džungli u Meksiku sa V-sobama. Građen je kao neverovatno skrovište u džungli koje se nalazi u blizini sela Jelapa u tropskom Meksiku.

Odmor na ledu
Jedinstveni snežni, ledeni hotel u Kanadi nudi potpuno drugačije, neuporedivo iskustvo koje se može doživeti samo do proleća.
Hotel sa kapsulama u Japanu moderno je zdanje gde je prostor za goste ograničen na veličinu plastičnog bloka u kome ima dovoljno mesta samo za spavanje. Hotel u čaurama za preživljavanje sastoji se od čaura u kojima se nekada skladištilo ulje, i smešten je u kanalu u Amsterdamu.
U turističkoj ponudi je i neobičan pećinski hotel u Turskoj koji nudi fantastičnu atmosferu i perfektno egzotično okruženje. Avionski hotel u Švedskoj gostima nudi smeštaj u pravom mlaznjaku dok je hotel na drvetu u Indiji pravo utočište u džungli.

Zatvorski smeštaj
Nekadašnji zatvor u Nemačkoj pretvoren je u hotel koji nudi gostima zatvorsko iskustvo, s tim da mogu da pobegnu kada god požele. Prvi podvodni hotel na svetu lociran je na privatnom ostrvu u Fidžiju i gostima nudi uzbudljive avanture sa luksuznim smeštajem.

Duhovi u turističkoj ponudi
Početna ideja je bila da San Ži na Tajvanu postane luksuzno letovalište, ali nikada nije završen „zahvaljujući" brojnim greškama i katastrofalnim nesrećama prilikom gradnje. Vlada nije više ulagala novac ali je letovalište, na opštu nevericu, postalo turistička atrakcija. Naime, turisti dolaze jer veruju da tu žive zli duhovi koji opsedaju to mesto i sve koji ga pohode.

Turistička atrakcija Goli otok
Poučeni neobičnom ugostiteljskom ponudom u svetu, turistički radnici Golog otoka planiraju da ozloglašeno mesto pretvore u turistički kompleks. Gosti će imati mogućnosti da se, pošto plate, nađu u situaciji u kojoj su bili zatvorenici na Golom otoku, a ponuda će obuhvatiti i težak fizički rad, lošu hranu i noći u samici. Plan arhitekte Josipa Modrića da od zatvora na Golom otoku napravi turističku atrakciju naišao je na podršku nekih lokalnih političara, pa čak i bivših robijaša, koji su spremni da rade kao turistički vodiči. Prema njegovoj zamisli, turisti bi dobili robijaške uniforme, tucali kamen i nosili ga na leđima do kamenoloma, a na kraju, posle okončanja „zatvorske kazne", bili bi nagrađeni diplomom. Na Golom otoku se svojevremeno nalazilo i do 3.000 robijaša, a zatvor je prestao da radi 1989. godine.

Plati koliko želiš
Kompanija „Apartmens aport" odnedavno u Krakovu primenjuje nov način naplate svojih usluga. Predstavnici kompanije, sigurni u kvalitet objekata, izjavili su da gosti najbolje znaju vrednost usluge koja im se pruža i da sami treba da odluče koliko će za nju da plate. Pošto uprava hotela izuzetno ceni mišljenje svojih klijenata, za sada, kako tvrde, nema problema sa naplatom i ukoliko prvi eksperiment uspe u Krakovu, biće primenjen i u drugim gradovima širom Evrope.

Žaklina Milenković