Broj 205
Početna > Lepi i zdravi > Opuštanje u kancelariji

Masaža na radnom mestu

Opuštanje u kancelariji

Sve veći broj ljudi u svetu koji su poslom vezani za sedenje kraj kompjutera svakodnevno upražnjava masažu u vreme predviđeno za pauzu

Petnaestominutna masaža na radnom mestu, pored opuštanja mišića ramena, vrata, leđa i ruku, vrlo je važna i u preventivi brojnih oboljenja. Posebno kod degenerativnih promena kičmenog stuba, hipertonije mišića vrata i leđa, dugotrajnih i čestih glavobolja, pada koncentracije, vrtoglavice, ograničene pokretljivosti u zglobovima ramena.

Masažu koju predlaže Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i velnes koncepta, možete primeniti u svom radnom prostoru, potrebna je samo kancelarijska stolica s naslonom.
1) Petnaestominutni tretman započinje zagrevanjem leđa.
Celom površinom šaka prelazite preko ramene mišice, brzo u oba smera. Uz kičmeni stub, obuhvatite i ramene zglobove.
2) Posle ove prijatne pripreme treba uraditi dubinsku skalp masažu. Bitno je da se jagodice prstiju fiksiraju za kožu skalpa i polako kružno pomeraju. Posebno zadržavanje niz celu ivicu lobanje opustiće mišiće vrata.
3) Sledi duboka masaža vratnih mišića, ali obazrivo - palac s jedne a prsti s druge strane uz sam kičmeni stub. Vodite računa da ne masirate mekane strukture vrata i žlezde.
4) Masaža mišića uz kičmeni stub izuzetno je prijatna. Pritiskajte laktom deo po deo mišića. Svaki pritisak treba da bude usklađen sa disanjem. Stimulaciju obavljajte za vreme izdisaja. Zadržavajte se na posebno osetljivim i bolnim tačkama.
5) Sledi zatim masaža ramenih, trapezastih mišića koja može da bude izuzetno delotvorna.
6) Prelazak na ivice lopatica - lagano srednjim i kažiprstom rastrljavajte deo po deo mišića sa unutrašnje strane lopatice. Na bolnim tačkama posebno se zadržavajte s produženom stimulacijom.
7) Masaža zglobova ramena menifestovaće se poboljšanom cirkulacijom ruke i osećajem rasterećenja. Postavite zglob ramena između dlanova i doziranim pritiskom, kružno masirajte prvo prednji pa potom zadnji deo mišića i tetiva oko zgloba.
8) Postavite ruku između oba dlana i prelazite deo po deo, spuštajući se od zgloba ramena do šake.
9) S obzirom na to da se svi naši organi projektuju na dlanovima kroz sistem refleksnih zona, posebno vreme posvetite masaži dlanova. Rastrljavajte ih jagodicama palčeva, detaljno se zadržavajući na osetljivim i bolnim regijama.
10) Svaki prst šake istrljajte i izvucite. Zahvaljujući energetskim meridijanima koji kroz njih prolaze, pospešićete i harmonizovati rad sledećih organa:
- izvlačenjem i masažom malog prsta - srca i tankog creva,
- domalog - energetski protok u stomaku-dijafragmi-grudnom košu,
- srednjeg prsta - srčane maramice;
- kažiprsta - debelog creva i
- tretmanom palca - pluća.
11) Posle završene masaže blago izvlačite i protresajte ruku, jednom šakom je fiksirajući u ramenu, a drugom obuhvativši šaku.

Žaklina Milenković