Broj 205
Početna > Planeta > Lepotica sa Barbadosa

Rijana

Lepotica sa Barbadosa

Sa samo dvadeset godina, Rijana se nametnula kao velika zvezda, ali pored zanimljivih numera i seksi garderobe, mlada pevačica intrigira javnost i ljubavnim romansama

Robin Rijana Fenti rođena je 1988. godine u Sent Majklu, gradiću na Barbadosu. Njen otac Ronald je rodom sa ovog karipskog ostrva, dok je majka Monika poreklom iz Gvajane. Ima dva mlađa brata, Rorija i Redžada Fentija. Na njeno detinjstvo duboko je uticao otac, zavisnik od alkohola i kokaina, i česte svađe roditelja. Rijana je u tom periodu imala jake glavobolje, i pretpostavljalo se da ima tumor na mozgu. Na kraju se ispostavilo da njene glavobolje potiču od stresa. Najranije detinjstvo obeležili su joj i stalni rasistički napadi drugova iz osnovne škole jer je Rijana imala presvetao ten za decu s Kariba.

Slučajno otkriće
Karijeru je započela 2004. godine, s nepunih šesnaest godina, kada je prvo pobedila na takmičenju za najlepšu lokalnu devojku da bi onda trijumfovala i kao pevačica. Tada ju je čuo producent Evan Rodžers, poznat po tome što je u zvezde vinuo Kristinu Agileru i Džesiku Simpson, koji je u tom trenutku bio na Barbadosu na odmoru. U potpunosti osvojen Rijaninom pojavom, Rodžers joj je ponudio ugovor. Nedugo posle svog šesnaestog rođendana, Rijana se preselila u dom Rodžersovih u Konektikatu. Pomogao joj je da snimi svoje prvo demo izdanje, koje je poslato raznim izdavačkim kućama. Snimak je dospeo do predsednika izdavačke kuće Def Jam, Džej-Zija, koji joj je ponudio ugovor za snimanje albuma. Prvi album Music of the Sun prodaje u više od dva miliona primeraka.

Dobra devojka postala je loša
Samo osam meseci posle prvog, lepotica sa Barbadosa je u aprilu 2006. objavila i drugi album Girl Like Me. Rijana sa svojim trećim albumom Good Girl Gone Bad staje rame uz rame sa ostalim pop divama. „Loš znači biti kul, fanki, imati stav, živeti na ivici. Ova ploča na najbolji način predstavlja ko sam ja sada i šta želim da postignem u svojoj karijeri", izjavila je. Album je bio nominovan za devet nagrada Gremi, pobedivši u kategoriji za najbolju rep saradnju za pesmu Umbrela, Rijanin duet s Džej-Zijem. Njen četvrti album, Rated R, objavljen je u novembru 2009. godine. Rijana je prodala više od dvanaest miliona ploča za samo četiri godine i osvojila mnoštvo prestižnih nagrada.

Vizuelni kameleon
Rijana je prilično menjala svoj imidž. Posle objavljivanja prvog albuma kritičari su je optuživali da neuspešno pokušava da kopira Bijonsin stil. Mediji su u tom periodu čak poredili i njihovu muziku, spotove, nastupe i optužili mladu Rijanu da se pretvara u svog idola ne bi li zavela Bijonsinog tadašnjeg dečka, a sadašnjeg supruga Džej-Zija. Rijana se sa objavljivanjem trećeg albuma pretvorila u seks bombu. Skratila je kosu i suknjice i nabacila izazovne tetovaže koje su privukle veliku pažnju medija. Svoju poslednju, trinaestu tetovažu, njen životni moto „Nikada neuspeh, uvek lekcija" istetovirala je naopako da bi mogla da je pročita u ogledalu.

Sve Rijanine ljubavi
Pričalo se da je u vezi sa Džej-Zijem, a zatim je bila i u kratkoj vezi sa zvezdom filma Transformers Šajom Lebafom. Šokirala je javnost kada se, na radost mnogih muškaraca, pojavila potpuno gola u nemačkom izdanju časopisa FHM. Nedugo posle toga ostala je bez tadašnjeg dečka, glumca Džoša Hartneta, koji je želeo čednu devojku, a ne onu zbog koje bi crveneo pred roditeljima. Posle zajedničkog pojavljivanja sa pevačem Krisom Braunom počele su glasine da su u vezi. Kada je sa Krisom boravila na Barbadosu, gde je gostovala na koncertu posvećenom Bobu Marliju i proslavila osvajanje svog prvog Gremija u karijeri, Rijanin otac stajao je pored Brauna na koncertu, a tom prilikom je izjavio: „Kris je veoma simpatičan, a zajedno su veoma srećni, opušteni i dobro se zabavljaju.

Pretučena Rijana
Da ljubav nije potrajala, pokazalo je veče pre dodele Gremi nagrada 8. februara 2009. godine na kojoj je mlada pevačica trebala da nastupi kada se kroz Holivud preneo glas da je Kris pretukao Rijanu. Da je ova informacija koja je javnost podigla na noge zaista istinita, mogli su da se uvere svi kada je Rijana otkazala nastup. Prve fotografije pretučene pevačice pojavile su se skoro dve nedelje nakon incidenta. Na fotografiji se vidi žena zatvorenih očiju, sa vidljivim povredama na čelu, obrazima i ustima. Objavljena fotografija je zgrozila javnost. Epilog ove priče je sudska presuda od pet godina uslovne slobode i zabrana prilaska pevačici na 45 metara.

Razočarana u muškarce
Jedna devojka iz Holivuda, poznata samo po imenu Taja, tvrdi da je bila sa pevačicom Rijanom u lezbijskoj vezi o čemu će uskoro objaviti i knjigu. „Nisam bila sigurna koliko ozbiljno da je shvatim, ali odmah sam osetila povezanost", izjavila je Taja. Sa Rijanom je, kaže, o svemu razgovarala i pevačica joj je čak otkrila svoje poslovne planove. „U jednom trenutku smo razgovarale o karijeri, da bi se odjednom ona bacila na mene. Nisam bila baš raspoložena za seks, ali to je nije sprečilo. Ništa nije tražila za uzvrat, bila je više zainteresovana za to da mene zadovolji", napisala je Taja.

Humanitarni rad
Sa Marajom Keri, Bijonse, Keri Andervud i drugima snimila je singl Ustanite protiv raka dojke od koje je čitav prihod išao za borbu protiv ove opake bolesti. Pojavila se i u reklamama za Unicefovu kampanju Tetovirano srce, koja prikuplja novac za pomoć deci čija su prava ugrožena. Rijana se fotografisala za naslovnu stranu magazina „Crne žene današnjice". Vlasti u Barbadosu su je imenovale za počasnog ambasadora kulture i omladine Barbadosa.

Plaši se duhova i okeana
Voli životinje i ima dva kućna ljubimca: psa i kornjaču. U slobodno vreme obožava da igra igrice i gleda filmove, veruje u duhove i tvrdi da može da oseti kada neki hotel opsedaju duhovi, a iako je odrasla na ostrvu, plaši se okeana.

Suzana Obradović