Broj 205
Početna > Lepi i zdravi > Energetska injekcija

Suva šljiva

Energetska injekcija

Osim što su dobre za varenje i što čiste organizam od toksina, suve šljive pomažu kod tegoba prouzrokovanih gihtom i reumatizmom

Bilo da zagrizete svežu ili sušenu šljivu, osetićete predivnu slast mesnatog ploda zbog savršenog odnosa pet različitih vrsta šećera i voćnih kiselina. Iako smo šljivu „overili" kao tipičan srpski brend, zbog čuvene šljivovice koja se najbolje peče baš u našoj zemlji, malo je onih koji znaju kakve blagodeti organizmu upravo ovo koštunjavo voće pruža.

Čuvar kostiju
Deset do dvanaest suvih šljiva dnevno sprečava gubitak koštanog tkiva prouzrokovan opadanjem nivoa estrogena. Ako redovno na meniju imate umerenu količinu suvih šljiva, obezbedićete organizmu dovoljno borona, minerala koji olakšava apsorpciju kalcijuma.

Odličan diuretik
U narodnoj medicini koristi se u svežem i sušenom obliku, a otkada je sveta i veka ljudi su je koristili protiv hroničnog zatvora. Suva šljiva reguliše varenje, čisti organizam od toksina, podstiče rad jetre i bubrega. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma i maloj količini natrijuma, pospešuje mokrenje. Pomaže kod tegoba prouzrokovanih gihtom i reumatizmom.

Reguliše nivo holesterola
Dijetetska vlakna ploda pomažu pri snižavanju holesterola u krvi pa samim tim štite srce od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže sorbitol - šećerni alkohol koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda za dijabetičare i one koji vode računa o unosu šećera.

Savršen energetik
Kompot od suvih šljiva preporučuje se umornim i iscrpljenim osobama, kao i onima koji pate od reumatizma i arterioskleroze. Čaša soka od sveže šljive stimulativno deluje na nervni sistem i podiže energetski nivo organizma.

Moćni antioksidant
Suve šljive sadrže materije koje uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da vaše lice poprimi izgled suve šljive. Prema tome, navalite na šljive i uživajte u njihovom sočnom ukusu.

Ne treba preterivati
Iako otvaraju apetit i potpomažu varenje, veće količine mogu da izazovu i
zdravstvene probleme. Pre svega, zato što sadrže oksalate koji, kad se
spoje sa kalcijumom, onemogućavaju apsorpciju ovog minerala. Šljive se
ne preporučuju ni ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom i
bubrezima.

 Osnovni hranljivi sastojci:
- Energetska vrednost - 1254 KJ; proteini - 2,3; masti - 0,6; voda - 24; ugljeni hidrati - 69,4.

Mineralni sastojci:

Kalijum - 824; kalcijum - 41; fosfor - 73; gvožđe - 2,3; karotin - 0,67.

Vitamini: B1-0,15; C - 6,27; biljna vlakna - 0,99.

 

D. Rodić