Broj 205
Početna > Lepi i zdravi > Dovoljno za oboje

Ishrana majke za vreme dojenja

Dovoljno za oboje

Kada dojite, ishrana je podjednako važna kao kad ste bili trudni jer ste i dalje glavni i jedini izvor hranljivih namirnica za svoju bebu. Unošenjem dobro izbalansiranih namirnica koje sadrži zdrava hrana bićete u mogućnosti da obezbedite zdravo i hranljivo mleko.

Voda pod obavezno
Konzumiranjem veće količine vode obezbedićete dovoljnu hidriranost za proizvodnju mleka. Pokušajte da pijete dva litra vode dnevno ili između osam i deset čaša vode na dan. Najbolje bi bilo da posle svakog podoja popijete čašu vode.

Pet obroka dnevno
Da bi mleko bilo kvalitetno, majka treba da ima pet obroka na dan koji se sastoje od različitog voća i povrća, obilja složenih ugljenih hidrata i proteina. Pošto mleko iz vaših grudi sadrži visok nivo kalcijuma, važno je da jedete dovoljno mlečnih proizvoda, sirovo povrće i lešnike.

Suplementi
Ako ste uzimali kompleks vitamina tokom trudnoće, preporučuje se da nastavite s njima dok dojite. Ipak, posavetujte se sa svojim lekarom o daljem unosu suplemenata. Vitamine koje ste uzimali u trudnoći, kao na primer gvožđe, može biti iritirajuće za bebu. Potražite od lekara adekvatnu zamenu.

Hrana koja nadima
Ukoliko primetite da beba ima grčeve, verovatno joj smeta nešto od namirnica u vašoj ishrani koje su prošle kroz mleko. Nekada treba čak dve nedelje da bi hrana izašla iz vašeg organizma. Zato izbegavajte sve što nadima: kafu, čaj, proizvode od soje, kikiriki, školjke, čokoladu, citrusno voće, pšenicu, piletinu, junetinu, jaja, orahe, kukuruz, brokoli, karfiol, kupus, papiriku, paradajz.

GLOSA
Najbolje bi bilo da posle svakog podoja popijete čašu vode

GLOSA
Ukoliko primetite da beba ima grčeve, verovatno joj smeta nešto od namirnica u vašoj ishrani