Broj 204
Početna > Lepi i zdravi > Pogled u snežnu belinu

Zaštita očiju u zimskom periodu

Pogled u snežnu belinu

Kada oko apsorbuje svetlo, proces stvara toplotu ili hemijsku reakciju u očnom tkivu koja može da izazove trajno oštećenje vida

Pogled na veličanstven zimski pejzaž mnogima prija, ali refleksija sunčevih zraka o belu površinu može da škodi očima i da ostavi ozbiljne posledice na čulo vida. Sunce proizvodi razne vrste svetla i zraka, a kobno po naše oči je ultravioletno zračenje, poznatije kao UV zraci. Svako svetlo predstavlja neki oblik energije. Kada oko apsorbuje svetlo, proces stvara toplotu ili hemijsku reakciju u očnom tkivu. Takve reakcije mogu da izazovu trajno oštećenje vida. Oftalmolozi upozoravaju da i u zimskim danima, bez obzira na to da li je sunčano ili oblačno vreme, treba zaštititi oči od negativnog uticaja UVA zračenja.

Zraci opasni po oko
- Sva tri spektra ultravioletnih zraka imaju uticaje na različite strukture oka. UVC zrake skoro potpuno blokira ozonski omotač, a uticaj na samo oko je u zonama u kojima je taj omotač znatno oštećen. UVA i UVB zrake apsorbuju različiti segmenti oka. UVB zrake prihvata i upija rožnjača, konjunktiva, koža kapaka oba oka, dok UVA uglavnom deluje na sočivo i retinu oka. Problem sa snežnom belinom je to što oko reflektuje gotovo 85 odsto UVA i UVB zračenja, pa se samim tim izloženost oka povećava skoro pa duplo. Upravo zbog toga potrebna je odgovarajuća zaštita oka zimi, pogotovo na otvorenom, na planini i velikim površinama pokrivenim snegom - objašnjava dr Ranka Jocić, specijalista oftalmologije.

Sunčane naočare u vidu maske
Oni koji zimski odmor provode na planini, ljubitelji skijanja, ali i svi koji dosta vremena zimi provode na otvorenom moraju da se obezbede odgovarajućim naočarima za sunce.
- Naočare koje štite oko moraju da poseduju specifične zaštitne filtere koji apsorbuju 100 odsto UVA zračenja. Treba da budu što veće, u vidu maske, da imaju široku, bočnu zaštitu kako štetni sunčevi zraci ne bi pogađali oko sa strane. Izbor boje stakala naočara nije bitan. Osim toga, treba štititi i kožu kapaka, jer je izuzetno tanka i osetljiva. Pre izlaska na sneg na kapke treba naneti kremu sa visokim zaštitnim faktorom, ali prilikom nanošenja treba voditi računa da krema ne uđe u oko - kaže dr Jocić.

Snežno slepilo
Jak nadražaj oka, bol, suzenje, otok kapaka, suženje vidne oštrine samo
su neki od simptoma fotokeratitisa ili snežnog slepila. Do promena na
rožnjači dolazi nakon velike izloženosti ultravioletnim zracima. Snežno
slepilo je krajnje neprijatno i bolno, ali prolazno i bez trajnih
posledica.

Dragana Rodić