Broj 204
Početna > Lepi i zdravi > Na slovo, na slovo

Igre za mališane i roditelje

Na slovo, na slovo

Osim što ćete se sa svojim mezimcem dobro zabaviti dok se igrate i takmičite, mališan će obogatiti rečnik, poboljšati dikciju i podstaći memoriju

Kaladont
Prvi učesnik igre kaže jednu reč (imenica, lično ime, glagol), a sledeći igrač kaže reč koja mora da počinje na poslednja dva slova prethodne reči. Na primer, neko kaže: 'lampa', sledeći mora da počne svoju reč sa 'PA' pa kaže, na primer, 'paket'. Sledeći mora da počne reč sa 'ET'. Pobednik igre je onaj ko kaže reč koju je nemoguće nastaviti, na primer: 'kaladont', 'argument'...

Nastavi priču
Prvi igrač kaže jednu rečenicu. Sledeći ponovi prethodnu i na nju nadoveže svoju rečenicu. Naredni ponovi obe rečenice i doda treću. S obzirom na to da priču izmišljate zajedničkim snagama, ne zaboravite da se igrate i podstičete maštovito izražavanje deteta.

Smišljamo pesmu
Svaki igrač treba da smisli po jedan stih. Na primer: „Jedna maca sa stola pala”, drugi treba da nastavi pesmu smišljajući rimu na prethodni stih. Nije neophodno da pesma ima logičnu radnju. Sasvim je dovoljna vežba traženje reči koje se rimuju i koje mogu da formiraju jednu strofu.

Igra asocijacija
Dogovorite se šta želite da pogađate asocijacijama. Igra se sastoji u tome da navedete tri pojma, tri asocijacije za jednu, vašu zamišljenu reč koju dete treba da pogodi. Na primer, ako je dogovor da zamišljamo godišnje doba: sladoled, more, plaža mogu da budu tri asocijacije za leto.