Broj 204
Početna > Putovanja > Bal pod maskama

Karneval u Veneciji

Bal pod maskama

Na Rijaltu, čuvenom mostu u Veneciji, u maskiranoj povorci mogu se videti Kazanova, Zoro, ali i Dart Vejder i Joda

Venecija oživi u vreme karnevala, tako će biti i ove godine od 2. do 6. marta kada će romantičan grad na vodi posetiti brojni Italijani i gosti iz celog sveta. Prodavnice su u to doba prepune kostima i maski - malih, velikih, svečanih, kitnjastih, nasmejanih, narogušenih, za svakoga ponešto. Cene se kreću od 7 do 80 evra, zavisno od toga da li kupac želi jednostavnu masku ili neku posebnu koja je išarana svim duginim bojama. Najbolje se prodaju srednjovekovne koje su se nosile na balovima i specijalnim događajima.

Tradicija karnevala
Ukoliko turisti žele da se upoznaju sa bogatom istorijom Venecije, ne bi trebalo da propuste „The Carnival Shonj". Pre početka pozorišne predstave gosti mogu da uživaju u odličnoj italijanskoj hrani - tunjevini, lazanjama i svežem ananasu koji se može degustirati uz domaći šampanjac „verduzo". Glumci će uz pomoć video-bima dočarati na pozorišnoj bini događaje koji su obeležili istoriju Republike Venecije, još od davne 1162. godine kada je započeta tradicija karnevala.

Đavolji violinista
Od 1268. godine se uvode maske, kostimi i druga pravila prilikom proslave karnevala. Najčuveniji Venecijanac Đakomo Kazanova (1725-1798) bio je avanturista, vojnik, violinista, pisac i ljubavnik. Ušao je u istoriju i kao prvi čovek koji je uspeo da pobegne iz zatvora Pjombi 1755. godine, gde je bio zatvoren pošto je preoteo ljubavnicu francuskog ambasadora. Jedna od kontroverznih ličnosti grada na vodi svakako je „đavolji violinista" - Nikolo Paganini koji je svoje „Varijacije venecijanskog karnevala" izvodio noću na groblju.

Karnevalska atmosfera
Karnevalsku povorku uglavnom čine nasmejani Italijani i stranci koji ponosno i odmerenim korakom šetaju kroz Veneciju u svečanim odelima i plaštevima koji se vuku po zemlji. Na nogama uglancane svečane cipele sa štiklom i neizbežne dokolenice, dok ispod otmenih šešira vire duge perike. U odelu uredno spakovana marama. Žene i devojke nose duge haljine sa kosom uvijenom u punđu ili pletenicu, u rukama lepeze, a na grudima vredne medaljone. Na licima se ocrtava naglašenija šminka ili se primećuje zadovoljan smešak ispod maske. Svi su veseli i pripremaju se da u specijalnoj atmosferi koja vlada u gradu proslave maskenbal. Na Rijaltu, najčuvenijem mostu u Veneciji, vrvi od maskiranih ljudi i zabava počinje.

Žaklina Milenković