Broj 203
Početna > Lepi i zdravi > Depresija u trudnoći

Uzburkane emocije buduće mame

Depresija u trudnoći

Pomisao da će dolaskom bebe na svet doći do drastičnih životnih promena mnoge trudnice baca u očaj

Gubitak samopouzdanja, neraspoloženje, uznemirenost, stalan osećaj tuge, nesanica, razdražljivost, potpuni gubitak apetita samo su neki od simptoma depresije koji muči svaku petu trudnicu u svetu. O postporođajnoj depresiji se naširoko raspravljalo, ali o apatiji s kojom se susreće veliki broj budućih mama malo se zna. Prema rezultatima jedne studije u Engleskoj, više žena susretne se s depresijom pre porođaja, nego po dolasku bebe na svet.

Zbunjenost i nesigurnost
Neplanirana trudnoća, strah od nepoznatog, zbunjenost i nesigurnost mogu da izazovu emotivne probleme kod devojaka koje do tada nisu postale majke. Neke trudnice se osećaju izolovano i usamljeno, a ukoliko nema podrške partnera ili je samohrani roditelj, to dodatno komplikuje situaciju. Pomisao da će dolaskom bebe na svet doći do drastičnih životnih promena mnoge trudnice baca u očaj.

Vrtlog emocija
Bura hormona trese žene u drugom stanju, poigrava se sa njihovim osećanjima a to često rezultira lošim raspoloženjem, iscrpljenošću i pesimizmom. Mnogo je faktora koji doprinose pojavi depresije. Žene koje su se godinama lečile od steriliteta, dugo nisu mogle da zatrudne ili su imale pobačaj pre trudnoće podložnije su depresivnim stanjima.

Uobičajeni problemi
Svakodnevne mučnine u prvom tromesečju, zamorenost, promena hormonskog statusa čine buduće mame drastično emotivnijim i osetljivijim na događaje iz neposredne okoline. Pošto se iznenadne promene raspoloženja žena koje su u drugom stanju mogu smatrati uobičajenim, lekari tvrde da nema razloga za brigu. Ako se u nekom slučaju sa problemima depresije teško izlazi na kraj, za pomoć se treba obratiti stručnjaku.

Da li trpi beba?
Iako se trudnička depresija često povezuje sa rađanjem beba male telesne
težine, stručnjaci ističu da ne postoji verovatnoća da će se loše
psihičko stanje buduće majke nepovoljno odraziti na bebu. Veća je
opasnost u tome što depresivna trudnica najčešće počinje da zanemaruje
zdrav način života, što za posledicu ima lošu ishranu, pušenje,
konzumiranje alkohola i korišćenje tableta. Takve stvari mogu da naškode
bebi. Istraživanja su pokazala da kod nekih trudnica koje pate od
depresije postoji veća mogućnost da budu depresivne i nakon što se beba
rodi.

Ko je najpodložniji?
Žene lošeg zdravstvenog stanja, strastveni pušači i one koje su sklone žestokoj kapljici češće su izložene trudničkoj depresiji.

Metode koje pomažu
- Poverite se partneru, članu porodice ili najboljoj prijateljici.
- Povedite računa o unosu vitamina i minerala (voće i povrće).
- Vežbajte ukoliko nemate rizičnu trudnoću (joga, plivanje i šetnja).

Dragana Rodić