Broj 202
Početna > Zanimljivosti > Snežna avantura

Mališani na zimovanju

Snežna avantura

Prema savetu pedijatra, odlazak na planinu, promena nadmorske visine savršeno će prijati najmlađima

Mnogi roditelji nemaju predstavu koliko zimovanje i boravak na planini ili na selu pozitivno deluje na organizam njihove dece. Pedijatri ističu da će promena ambijenta, odlasci iz loše provetrenih i pregrejanih prostorija i drugačija nadmorska visina savršeno prijati mališanima. Ostaje vam samo da sednete sa svojom porodicom u zagrejana kola i lagano krenete u zimsku avanturu!

Opremljen bebac
Ipak, budite oprezni jer pedijatri upozoravaju da sasvim mala deca teško podnose razređen vazduh sa manje kiseonika, kakav je na nadmorskoj visini preko hiljadu metara. Pre nego što spakujete kofere i zimsku opremu, proverite kod doktora da li su kod bebe dovoljno razvijene bubne opne. Vaše čedo i u promenjenim uslovima boravka mora imati dnevni raspored obroka i spavanja. Potpuno isti redosled kao da je kod kuće. Mališani koji imaju devet meseci već slobodno mogu da sede na sankama s posebno prilagođenim naslonom, koji ćete obložiti nekolikim slojevima ćebeta.

Uživancija na sankama
Sankanje ne bi trebalo da traje duže od pola sata. Ukoliko se vaša princeza ili junior uplaši snega, ne terajte ih da dodiruju sneg ili da gaze po njemu sve dok oni sami to ne budu tražili. Pošto se mališanima do dve godine telo teško prilagođava niskim temperaturama i brzo se hladi, treba ga dobro utopliti višeslojnom garderobom. Kapa i šal su nezaobilazan deo garderobe zimi, a od izuzetne važnosti je i izbor koji ćete napraviti kada je u pitanju obuća za sneg.

Naočare za juniora
Kao što su oči odraslih osetljive na šljašteću belinu na planini i u gradu, i oči naših mezimaca teško podnose jak odsjaj sunčevih zraka koji se odbijaju od snežne površine. Baš zbog toga pronađite naočare sa tamnim staklima prilagođene dečjem uzrastu.

Novo iskustvo
Mališani koji su počeli da hodaju osetiće pravu radost kada sneg zaškripi pod njihovim nogama. Biće to jedno sasvim novo iskustvo. Ukoliko posegnu za snegom, želeći da ga jedu, roditelji treba da vode računa da deca ne preteraju u tome i da obrate pažnju na čistoću snega.

Dragana Rodić

Obavezna oprema
- naočare sa UVA zaštitom,
- bebi-krema s visokim faktorom zaštite (oko 50),
- višeslojna odeća,
- skafander,
- kapa, šal, rukavice,
- nepromočiva obuća.

Preporuke za boravak na planini
- Beba do godinu dana - nadmorska visina do 1000 m.
- Dete do 18 meseci do 1800 m.

Zimska apoteka

- Lekovi za obaranje povišene telesne temperature – paracetamol u sirupu ili kao čepići.
- Neki lek protiv alergije – antihistaminski sirup.
- Kapi za nos za decu.
- Antibiotski sirup (po preporuci lekara).