Broj 202
Početna > Prica > Hiljadu dečjih zašto

Zoran Živković

Hiljadu dečjih zašto

Bivši premijer Srbije Zoran Živković priča o odrastanju i vaspitanju svoje dece Milene i Marka, otkrivajući recept za uspešno roditeljstvo

Zoran Živković se priseća trenutaka kada je postao otac, objašnjava šta mu je donelo roditeljstvo i koliko je strog u vaspitavanju dece.

Otac ste dvoje dece, Milene i Marka, koliko imaju godina i koja su njihova interesovanja?
Milena ima 19 godina, studira arhitekturu i potpuno je tome posvećena. Marko je trinaestogodišnjak kojeg pored škole interesuje košarka i uspešno trenira ovaj sport. Kao i kod većine mladih, prisutni su i svi vidovi zabave na kompjuteru.

Poznato je da ste hteli da postanete pilot ali da se sa takvom odlukom nisu složili vaši roditelji. Da li biste, poučeni svojim životnim primerom, deci ipak prepustili da sami odlučuju o profesiji kojom će se baviti?
Mislim da bi deci trebalo dati slobodu izbora školovanja i profesije. Uloga roditelja je da im što detaljnije predstave zanimanja za koja se interesuju. Ukoliko je, naravno, dečja želja u prevelikoj nesrazmeri sa njihovim talentima za neku profesiju, obaveza roditelja je da ih na to upozore.

Kako ste reagovali na vest da ćete postati otac dečaka i devojčice?
Sreća je u tim trenucima nemerljiva. Rođenje deteta je najuzvišeniji trenutak u životu svakog čoveka i jasno je da ne može da se poredi ni sa čim drugim.

U kakvom sećanju vam je ostao dan kada ste dobili prvo, a kasnije i drugo dete?
Milena je rođena 10. avgusta 1991. godine, dan nakon što su naši kumovi dobili sina pa je sreća i slavlje bilo dvostruko. Marko se rodio 21. decembra 1997. godine, na dan održavanja izbora za srpski parlament. To su bila dva najsrećnija dana u mom životu.

Da li ste strog tata?
Jesam. Moja strogoća se manifestuje doslednim poštovanjem sistema vrednosti koji neguje naša porodica. Nikada, pritom, nisam udario svoju decu, ali postoje situacije kada zasluže i dobiju poneku kaznu.

Smatrate li se uspešnim ocem?
Za sada - da, ali konačni sud može da se donese tek kada deca započnu svoju profesionalnu karijeru i formiraju svoje porodice.

Šta biste savetovali budućim očevima?
Decu bi trebalo vaspitavati sa saznanjem da će vrlo brzo, brže nego što očekujete, postati odrasli. Od malih nogu trebalo bi ih usmeravati u skladu sa vrednostima koje će im omogućiti da postanu časni i poštovani građani.

Verujete li da roditeljstvo na određen način usmeri život muškarca?
Naravno, muškarac, suprug postaje otac i stvara novo polje odgovornosti i dokazivanja. Zavodnik sada postaje otac porodice, što je nova, kvalitetnija, ali odgovornija pozicija za pravog muškarca.

Tata ste dva tinejdžera, kakvo je to iskustvo za vas?
Deca tinejdžeri pokazuju svojim očevima da su već odrasli, ali ih stimulišu da aktivnije prate sve što se dešava u društvu, muzici, modi, sportu, kulturi, supkulturi...

Da li u njima vidite već odrasle ljude ili će oni za vas uvek biti deca?
Tinejdžeri su pola deca pola odrasli, razvučeni emotivno i fizički između ta dva životna statusa. Jednog trenutka su partneri za ozbiljan razgovor o najkomplikovanijim iskušenjima 21. veka, a već sledećeg, poput bebe, očekuju vašu zaštitu i nežnost. Dobro je što je i dalje tako.

Da li sa njima otvoreno razgovarate o nekim ozbiljnim životnim temama?
Svakako, sa njima oduvek razgovaram kao da su odrasli, a sada to delimično i jesu. Šta je dobro, a šta zlo, opravdano, zabranjeno... hiljadu takvih pitanja i odgovora.

Koja je, po vašem mišljenju, najvažnija uloga roditelja, da deci obezbedi materijalnu sigurnost, pomogne u pravilnom sazrevanju ili nešto treće?
I jedno i drugo i još stotinu važnih stvari. Roditelji ne bi trebalo da sputavaju spontanost, nezavisnost i kreativnost svoje dece. Moraju, međutim, da im stvore minimum egzistencijalnih uslova za normalno i sadržajno odrastanje i da im, pre svega, ličnim primerom pomognu da oforme sistem vrednosti koji će od te dece stvoriti dobre i uspešne ljude.

Žaklina Milenković
Foto privatna arhiva