Broj 201
Početna > Poznati > Volela bih da me nema

Eva Ras

Volela bih da me nema

Glumica, književnica, slikarka, farmerka Eva Ras kaže da će se i dalje braniti od svih koji je napadaju da bi preživela dok ne dođe njen sudnji dan, trenutak kada će se pridružiti svojim najmilijima

Na Farmu je, tvrdi, ušla želeći da kao glumica iskusi čudo novog milenijuma, rijaliti šou. Eva kaže da je mediji novog vremena privlače više od pozorišta i filma. Ona još otkriva da ne veruje da će sa nekim od bivših sustanara popiti kafu, pa ni u prolazu, jer su oni više voleli trku za lovom nego poznanstvo sa babom kakva je ona.

Mnogi su u dilemi, s obzirom na to da ste dama u godinama, koji je bio vaš pravi motiv za ulazak u Farmu?
Bilo je mnogo razloga. Prvo, rijaliti šou je fenomen ovog vremena i ja kao glumica poželela sam da se oprobam i u tome. Sada, kad sam još živa, želela sam da iskusim to čudo novog milenijuma. Ogromno gledalište širom planete obožava da gleda Farmu, a ja sam oduvek volela da budem u medijima koje publika voli. Bez obzira na to što intelektualna elita potcenjuje ukus publike, više volim medije novog vremena od pozorišta i filma. Uz to, smatram da publika uvek dobro zna šta i zašto voli.

Zar se niste plašili tamošnjih uslova života?
Čovek može sve da podnese. Moj otac je preživeo Dahau i sibirski gulag, nisam imala razloga da se pribojavam loših uslova na Farmi. Tako je i bilo, nikada se nisam osećala bezbednija nego tamo. Trista ljudi me je čuvalo danju i noću.

Mnogi tvrde da ste od sebe pokušavali da napravite žrtvu. Kako odgovarate na takve optužbe?
Na Farmu sam ušla čista srca, ponašala sam se onako kako se i inače ponašam, branila sam se od napadača i preživela. Bila sam onoliko žrtva koliko je ta brana popuštala.

Da li ste zadovoljni kako ste predstavljeni javnosti i slikom koju ste poslali gledaocima?
Ne znam kako sam predstavljena jer su nas neprekidno snimali, a to sve nije moguće prezentovati javnosti. Još uvek ne znam šta su sa Farme gledaoci videli. Moram da pogledam snimke da bih to saznala.

S kim od farmera biste rado popili kafu, a koga ne želite više nikada da vidite?
Nikoga od farmera pre ulaska na Farmu nisam poznavala i verovatno će tako ostati i posle izlaska sa Farme. Imali smo priliku da postanemo prijatelji, ali farmeri su više voleli trku za lovom nego poznanstvo s babom kakva sam ja. Dokazala sam da nisam jurišala na nagradu, poslednje dve nedelje sama sam se prijavljivala za slugu. Dala sam u ruke farmerima usranu motku kojom su me isterali. Da sam se ložila na nagradu, to nikako ne bih uradila.

Svi farmeri su pričali o vašoj bolesti osim vas. Kakvo je vaše trenutno zdravstveno stanje?
Vrlo loše. Imam napad od jutros, ali ipak dajem intervjue, kao što sam radila i na Farmi i kad mi je bilo najteže.

Plašite li se smrti?
Ne plašim se. Najviše bih volela da me nema. Moji najmiliji su odavno na putu kroz večnost, plašim se da ih neću stići jer previše dugo živim posle njihovog odlaska.

U javnosti se podigla velika prašina kada su vam oduzeli Rasovu penziju. Kakva je trenutna situacija na tom planu?
Ne znam, 105 dana sam bila izuzeta iz stvarnog sveta. Čula sam samo da sam uspela da pobedim državu i da se upravo razmatra promena neodgovorno donetog zakona po kojem je građanima Srbije oduzeto Ustavom zagarantovano pravo na rad. To je olakšanje, nije sve izgubljeno, i vlast može da koriguje ono što nije valjalo.

Među umetnicima se dosta priča o nacionalnim penzijama, da li joj se i vi nadate?
Ničemu se ne nadam osim u se i u svoje kljuse. Hvala Željku i Milici Mitrović što su me zaposlili na Farmi i dopustili da bolesnim i starim ljudima pošaljemo poruku da uprkos svemu vredi živeti, da je sam život najveće blago na planeti Zemlji.

Kakvi su vam dalji planovi?
Moram da nađem izdavača u Beogradu za moje knjige jer ih nema u prodaji. Nadam se da posle Farme to neće biti nemoguće.

Kada se osvrnete na vaš život, kajete li se zbog nečega, a šta biste promenili?
Sve je bilo kako je moralo da bude. Jevrejskog sam porekla i moja vera nas uči da se nikada ne prepiremo sa Bogom, on je meni odredio ovakvu sudbinu i ja mu se pognute glave pokoravam. Živeću kako mi je on odredio i umreću kad mi to naredi. Neko bude volja njegova.

Suzana Obradović

 

O farmerima

Zorana Pavić...
Ona se naljutila jer sam je nazvala baba devojkom. Kako se drugačije zove starija devojka? Zorana je prazna i zla žena.

Marijan Rističević...
Marijan hoće samo pare, jer je prodana duša. Marijan je marginalni političar. Beznačajan je.

Vendi...

I ona me je iskoristila. Šlihta se onima u kojima vidi pobednika. Igrala je samo igru sa mnom dok je nisam provalila.

Ekrem Jevrić...

Ekrem je fascinantna pojava. On voli da krade, prdi, podriguje, napija se ko letva i sve je to zanimljivo. Toliko je fin, iskren i neiskvaren.

Jasmina Ana...
Spremala sam joj slavu pošto ona ne zna ništa. Ruke sam ispekla u onom ulju i na vatri, a ona mi je vraćala svojim licemerjem i nepoštovanjem.