Broj 201
Početna > Prica > Muškarci u porođajnoj sali

Poznati očevi

Muškarci u porođajnoj sali

Poznati očevi otkrivaju kako su se osećali kada su saznali da će postati roditelji i šta misle o prisustvu muškaraca porođaju

Ivan Gavrilović
Kada sam se oženio, imao sam trideset godina i to su lepe godine za očinstvo. Bio sam presrećan, mada nisam bio svestan šta će mi to sve doneti. Naučen sam da deca umnožavaju ljubav i čine porodicu, koja njihovim dolaskom postaje čvršća. Shvatio sam da postoje mnogo bitnije stvari od kada sam postao roditelj i da se ne vredi nervirati oko sitnica.

Ognjan Radivojević
Ni sada se ne osećam potpuno spreman, velika je stvar biti odgovoran za malo biće koje zavisi od vas. Pošto sam pre rođenja Lava kroz život sa Biljaninom ćerkom iz prvog braka Sofijom shvatio koliko je oplemenjujući osećaj roditeljstva, svakodnevno se trudim da budem dostojan naše dece. Nemam odnos prema prisustvovanju porođaju. Ukoliko ne moram da budem babica ginekolog, to shvatam kao podršku i „čuvanje straha". Uvek sam za to da se muka podeli.

Renato Henc
Mnogo volim decu i čim sam se vratio iz vojske, probudila mi se želja da postanem otac i znao sam da ću ih imati sa Jokom. Kada sam saznao da ću se ostvariti u toj ulozi, bio sam beskrajno srećan. Čak sam i želeo da prisustvujem porođaju, ali u to vreme nije bilo dozvoljeno da očevi budu u porođajnoj sali. Bio sam ispred i čekao sam da mi jave kada se sve završi.

Dejan Lutkić
U prvom momentu sam bio srećan, ali kako je vreme odmicalo shvatiš da je to velika odgovornost i počneš da se plašiš kako ćeš, preispituješ se da li si sposoban i možeš li sve to da izdržiš? Sećam se da su mi prvi put osećanja bila pomešana, dok je drugi put bilo mnogo lakše, jer sam već bio upoznat sa situacijom.

Gagi Đogani
Kada sam prvi put saznao da ću postati otac, nisam bio spreman za to, imao sam 23 godine i bio sam veoma mlad. Drugo dete sam dobio u zrelijim godinama, pa sam samim tim bio i pripremljeniji i iskusniji. Kada se prvo dete rađalo, bio sam sa Anabelom u bolnici, ali nisam bio u porođajnoj sali. Druga ćerka se rodila u Narodnom frontu i tada sam sam izrazio želju da prisustvujem porođaju. Bio sam pored Anabele sve vreme, snimio sam ceo porođaj, bodrio sam je, držao za ruku, ljubio i pružao podršku u tim momentima. To je jedno neopisivo iskustvo, a čak sam posle tog čina i nagovarao mnoge drugare da budu uz žene dok im se dete rađa.

Ivica Ilijev
Bio sam na pripremama u Italiji kada je Ivana saznala da je u drugom stanju. S obzirom na to da sam bio u karantinu, ona je odlučila da mi pošalje paket u kojem su se nalazile male, plave patikice. U trenutku kada sam ugledao te patikice najviše na svetu sam želeo da budem pored nje i da zajedno podelimo taj momenat. Želeli smo decu i bilo je uzbuđenja i pozitivne euforije, straha nije bilo. Imao sam sreću da prisustvujem i Leonovom i Larinom rođenju. Neviđena euforija, uživao sam u svakom trenutku! To bih čak mogao i da definišem kao najlepši trenutak u životu. Žao mi je što se mnogo muškaraca plaši da prisustvuje rođenju svog deteta, greše. To neponovljivo osećanje je magično, nikada više u životu nisam osetio ništa slično. Čak bih preporučio svim očevima, ukoliko su u prilici, da nikako ne propuste taj trenutak u životu svog deteta. Ne postoje reči koje to mogu da objasne, potrebno je doživeti.

Srđan Predojević
Mirjana i ja smo rešili da našem životu damo novi smisao i prioritet, zajedničkom potrebom da iznad posla, svih ljudi i događaja stavimo nekoga koga ćemo voleti najviše. Tako se rodio Stefan. Kada sam čuo da ću postati otac, prvo sam osetio spremnost da preuzmem na sebe svu odgovornost za dete kome je potrebna sva pomoć ovog sveta. Sledećeg aprila ostvarićemo se po drugi put u toj najlepšoj životnoj ulozi.
Nisam prisustvovao prvom porođaju jer mi se ta ideja nikada nije dopadala, ali to ne znači da je manji stres biti ispred vrata porodilišta i čekati satima da čujete „sve je u redu".

Darko Panović
Nismo bili potpuno spremi za taj neponovljivi osećaj. Mislim da je biti roditelj božija blagodet, s obzirom na to da ne može svako da se ostvari u ovoj ulozi. Pobornik sam toga da muškarac ne treba da bude u porođajnoj sali. Mislim da je to trenutak u kojem žena mora da se osloni sama na sebe i na stručno lice pored nje. Poznajem muškarce koji kažu da su bili na porođaju i da je bilo sjajno, ali da posle toga nisu vodili ljubav godinama.

Sani Trik FX

Mislim da niko ne zna koje su idealne godine za roditeljstvo. Ali, s obzirom na uslove u kojima sam postao otac, posao i mojih 25 godina, jeste rano! Iskren da budem, strašno sam se uplašio. Ipak je to velika odgovornost. Pogrešio sam što nisam bio uz Nataliju dok je rađala sina, ali kada bi mi se opet ukazala prilika, ne bih to propustio ni za šta na svetu!

Raul Alberto Dijas
Teško je opisati kako sam se tog trenutka osećao. Bio sam presrećan, možda i istovremeno malo tužan što mnogo ranije nisam radio na tome da stvorim porodicu.


Miloš Bojanić

Oženio sam se u 22. godini, a prvi put sam postao otac u 24. Što se očinstva tiče, to je čista biologija, ne treba mnogo komentarisati. Iako sam oduvek želeo da imam mušku decu, danas mi je žao što nemam i devojčicu. Znam da su ženska deca mnogo nežnija i pažljivija prema roditeljima.

Zoran-Žika Živanović
Čoveku kroz glavu prođu mnoge misli u tom momentu. Neke su racionalne poput: aha, treba obavestiti mnoge drage ljude iz porodice, prijatelje, organizovati proslavu za njih... Međutim, ima i onih iracionalnih poput: kako ću se snaći sa novim životom koji je stigao na ovaj svet. Opšti haos u glavi. Misli se sudaraju takvom brzinom da to stvarno nije normalno! Ali, konstantno osećanje koje dominira je sreća, uz veliku dozu adrenalina.

Suzana Obradović i Milica Prelević