Broj 200
Početna > Lepi i zdravi > Voda kao lek

Hidroterapija

Voda kao lek

Terapija hladnom vodom je besplatna, jednostavna i svima dostupna, a princip je jednostavan

Telo pod uticajem hladne vode samo stvara toplinu kako bi se ugejalo. To postiže naglim otvaranjem kapilara u dodiru s hladnom vodom. Kako voda nastavlja da teče, kapilari se zatvaraju i sveža krv vraća se u organe i žlezde.

-Hladna voda dovodi krv u kapilare i tako poboljšava cirkulaciju u celom telu, smanjuje krvni pritisak unutrašnjih organa, ispira organe od stare i dovodi novu krv, osnažuje nervni sastav, steže mišiće i tako iz njih izvlači toksine i otrovan otpad. Osnažuje sluznice i tako pomaže pri obrani od groznice, alergija, prehlade, kašlja- kaže dr Dinko Zović.  

Olakšava depresiju

Posle hladnog tuša osećaćete se okrepljeno i osnaženo. Srce počinje brže da kuca i nagli nalet krvi kroz telo u sekundi razbuđuje i daje snagu za novi dan. Nagli porast energije osećaćete narednih nekoliko sati.
-Istraživanja iz 2007. godine sa virdžinijskog medicinskog fakulteta pokazuju kako kratki hladni tuševi pospešuju proizvodnju noradrenalina - supstance koja se povezuje sa regulisanjem stanja depresije. Hladna voda u dodiru s kožom u mozgu, zbog gustoće receptora hladnoće u koži, uzrokuje blagi elektrošok koji stimuliše proizvodnu te supstance- tvrdi dr Zović.

Za jači imunitet

Prema istraživanjima iz 1993. godine engleskog Instituta za trombozu, ispitanici koji su se tuširali hladnom vodom pokazali su porast belih krvnih zrnaca koja se bore protiv virusa u odnosu na ispitanike koji su se tuširali toplom. Istraživanje je pokazalo da pojačana mera metabolizma uzrokovana pokušajima samozagrevanja tela aktivira imunološki sastav i kao odgovor otpušta povećani broj belih krvnih zrnaca.

Povećava plodnost kod muškaraca

Broj spermatozoida smanjuje se kako se temperatura muškog tela povećava. Istraživanja koja su sprovedena pedesetih godinama prošlog veka pokazala su da su vruće kupke delotvoran način kontracepcije. Muškarci koji su se u tri nedelje svaka tri dana kupali u vrućoj kupki 30 minuta idućih su 6 mjeseci bili gotovo neplodni. Slično istraživanje nedavno je napravljeno na kalifornijskom univerzitetu u San Francisku. U njemu su muškarci bili izloženi takođe vrućim kupkama i tuševima i kada su prešli na hladnu vodu, broj spermatozoida je naglo porastao.

 Terapija vodom

Ukoliko ste umorni, bezvoljni, osećate neobjašnjive, „tupe“ bolove i manjak energije, savet lekara je da pijte više vode! Teza koja se sve glasnije izgovara u zdravstvenim krugovima, a koja glasi „vi niste bolesni, vi ste žedni“, pronašla je utemeljenje u praksi.

Ovom metodom efikasno leče

glavobolje,
bolovi u telu,
srčane tegobe,
artritis,
brzi otkucaji srca,
epilepsija,
masnoća u krvi,
 bronhitis,
astma,
meningitis,
bolesti bubrega i mokraćnih organa,
 povraćanje,
gastritis,
dijareja,
hemoroidi,
dijabetes,
zatvor, s
ve bolesti očiju,
bolesti maternice, rak i menstrualani poremećaji,
bolesti uha, grla i nosa