Broj 200
Početna > Poznati > Naši trudnički dani

Poznate mame

Naši trudnički dani

Poznate dame sa javne scene otkrivaju u kakvom sećanju su im ostali trudnički dani, o čemu su maštale, čega su se plašile i kako su se nosile sa viškom kilograma u trudnoći

Ljubinka Klarić
Mislim da ne postoji osoba koja je mogla da mi ispuni sve želje koje sam imala tokom trudnoće. Bila sam promenljivog raspoloženja i to najviše jer mi je smetao višak kilograma. Vaga je pokazivala kako svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem, a konačni bilans je bio – 20 kilograma, ali zaista nisam vodila računa o tome, tako da ta cifra i ne bi trebalo toliko da čudi. Nisam bila plačljiva, ali na ivici suza – da.

Tanja Savić
Ne dozvoljavam da me išta izbaci iz koloseka, ne nerviram se oko gluposti koje su me ranije tištile. Čini mi se da često menjam raspoloženja, umem i da zaplačem, a kako sam i inače osetljiva, u trudnoći je moja emotivnost još izraženija. Ipak, svi su oko mene, svi me paze i brinu se o meni i stvarno uživam.

Simonida Kažić
Veoma sam teško podnela trudnoću. Prvih meseci sam imala nesnosnu mučninu a kasnije sam dobila i neku bakteriju od koje sam imala temperature i preko 40. Bila sam i zahtevna i plačljiva i emotivna i hirovita. Strašno sam se i ugojila, 25 kilograma ali uopšte me to nije opterećivalo jer sam znala da tako neće ostati. I zaista, za šest meseci vratila sam se na normalu.

Tanja Rađenović

U prvoj trudnoći, kada nisam znala šta me čeka, bila sam prilično uplašena da sve prođe kako treba. Bilo je više mirovanja i male depresije jer sam bila svesna da tih devet meseci moram da stanem i ugasim sve motore. Slabo se sećam kakva sam bila prema drugima, ali čini mi se da sam bila nasmejana trudnica.

Maja Odžaklijevska
Obe trudnoće sam održavala, a kada je bila u pitanju druga trudnoća oslonila sam se na boga i rekla sam „Prvo dete sam rodila kao nedonošće, za ovo drugo se neću mnogo boriti, jer to dete mora da ima mnogo više energije i bog će odlučiti kako će sve to da se razvija”. Mislila sam da ako dete bude htelo doći će ojačano na svet. Što se i desilo. Kod mene je bio problem što sam pre prve bebe imala šest spontanih pobačaja. Tea je bila ostvarenje svih mojih snova. Sa Andreom je bilo drugačije, bila sam potpuno sigurna da je razvojni put bebe u meni biti mnogo lakši i bila sam rasterećenija.

Vanja Milačić
Duže od dve godine je trajalo vanredno stanje, računajte 80 nedelja trudnoće i 60 nedelja dojenja, valjda mi je mozak još neprokuvan. Obe trudnoće sam podnosila super, poslednja tri meseca druge trudnoće su mi bila naporna, jer sam bila ogromna a Ksenija je tek prohodavala. Bilo mi je komplikovano da se često zavlačim pod komode i vadim je odatle. Ne znam, čini mi se da sam se ceo svoj svesni život posvetila misiji da nađem pravu ljubav, a deca su dar te ljubavi.

Snežana Savić
Fantastično sam iznela celu trudnoću, jedini problem je bio što sam bila RH negativna, i to je jedna posebna vrsta brige, svakog meseca vađenje krvi i kontrole. Sem toga, apsolutno nisam imala nikakvih problema, nisam imala ni mučnine. Bila sam aktivna, a čak sam i u trudnoći za potrebe filma jahala konja. Stomak mi se do petog meseca nije ni primećivao, pa sam pitala mog doktora Šulovića da li je siguran da sam trudna, jer ništa ne raste.

Biljana Cincarević
Imala sam užasno tešku trudnoću. Od samog početka mi je bilo loše. Morala sam da je održavam i da stalno ležim, a u jednom trenutku sam pila 14. vrsta lekova. Prva tri meseca mi je bilo strašno muka, kao da sam imala morsku bolest 24 sata dnevno. Nisam imala izbora zbog okolnosti koje su me zadesile i ugojila sam se preko 30 kilograma.

Svetlana Kitić
To su bile tri potpuno različite trudnoće. Za vreme prve trudnoće, bila sam pod uticajem svekrve, pošto su mi roditelji bili u Tuzli. Ona mi je govorila da ništa ne radim i da jedem za dvoje pa sam tako imala preko 85 kilograma. Sećam se da sam tada tamanila pasulj i slatko, drugu trudnoću su mi obeležile riba i grožđe, a treću jabuke. Drugi put sam se ugojila 12, a treći 7 kilograma i mislim da sam tada bila najlepša trudnica na svetu, sećam se da su mi frajeri zviždali kada sam išla ulicom.

Gorica Nešović
Nisam imala prohteve tipa da su mi se jele jagode i lubenice usred zime, a do sedmog meseca bila sam školski primer svega što je idealno. Onda su počeli problemi - višak plodove vode, beba je bila velika sve vreme, a ja sam malecka pa ona nije imala ni gde da stane, tako da sa se porodila šest nedelja ranije, ali je sve bilo u redu.

Tanja Banjanin

Tokom druge trudnoće sam bila mnogo rasterećenija nego sa prvim detetom. Naime, pre prve ćerke, imala sa dva pobačaja, pa sam sa njom održavala trudnoću koja je bila puna neizvesnosti i kao na iglama. Sa drugim detetom sam imala mnogo više samopuzdanja i čak sam radila sve vreme. I prvi i drugi put sam bila jako, jako srećna jer sam oduvek mnogo želela decu i maštala sam o tome da ih imam. Misao koja mi je prolazila kroz glavu u momentu saznanja, pa do poslednjeg momenta bila je „samo da izguram do kraja i da sve bude u redu”. Imala sam napade plača koji bi prerastao u histerični i nezadrživi smeh koji se mešao sa prethodim suzama. Bilo je baš ludo.

Lidija Skrinjik
U vreme kada sam bila trudna radila sam u radio Beogradu i nisam imala nikakvih problema i upravo iz tih razloga nisam ni verovala da sam u drugom stanju. Bila sam potpuno pokretljiva, a jedino u prva četiri meseca nisam imala potrebe za slatkišima koje inače obožavam. Radila sam bukvalno do 15 dana pred porođaj. Ni tada ne bih otišla na porodiljsko da mi lekar nije rekao da ću se poroditi na putu od kuće do posla. I druga je bila isto laka, a sećam se da sam u tom periodu imala neodoljivu potrebu za svežim krastavcima. Oba puta ugojila sam se optimalnih 12 kilograma, baš onoliko koliko preporučuju. Nisam jela za dvoje, jela sam potpuno normalno.

Katarina Gojković
Mislim da sam bila najsrećnija žena na svetu kada sam bila u drugom stanju. Iako sam se ugojila dvadeset kilograma i bila sam kao tenk, nije me bilo briga. Bila sam debela i srećna žena. Najlepša stvar je to što su moj bivši muž, mama i tata bili božanstveni prema meni, a mama mi je rekla da se ne brinem da će kilogrami nestati kada beba prohoda. I tako je i bilo. Uf, kako sam uživala, bila sam mlada domaćica, pa sam petljala po kuhinji i pravila razne đakonije.

Bojana Janković
Nisam bila razmažena, zahtevna, nije mi bilo loše, čak mi nije bilo ni muka i funkcionisala sam najnormalnije. Mislim da sam imala sreće, jer vidim da dosta žena dana ima tešku trudnoću, bilo fizičku ili mentalnu. Nisam bila opterećena kilažom, ali s obzirom na to da sam se našla u do tada nepoznatoj situaciji, pazila sam na ishranu, prvenstveno zbog bebe. Trudila sam se da mi obroci budu kvalitetni i stvarno mislim da sam toliko ušla u materiju da bih knjigu mogla da napišem o tome kako jesti najkvalitetnije, a da to ne bude kvantitativno puno.

Milena Vasić
Obe trudnoće su bile različite, bilo je drugo godišnje doba, imala sam različita iskustva, a na kraju oni su ipak dečko i devojčica tako da je zaista sve drugačije! Prva trudnoća se dogodila kada sam imala 22 godine i kada su sve moje drugarice i sestre bile na fakultetu. Za njih sam izgledala kao svetsko čudo, pomalo ludo, ali radovale su se i bile uz mene i svaku moju sliku sa ultrazvuka propratile su sa suzama u oku. Ja sam bila spremna. Potpuno!

Zvezdana Jovanović
Toko trudnoće sam morala da mirujem i najteže mi je palo to iščekivanje. Svako šutiranje, prevrtanje i junačenje bila je za mene velika radost. Čak sam imala spremnu i čokoladu ako se ne ritne neko vreme čisto da znam da je sve ok. Ni sama ne znam kako sam preživela to nekretanje. Pred porođaj više nisam mogla ni da čitam, ni da gledam televiziju, a bogami ponekad ni da dišem. Samo sam čekala taj dan D.

Bilja Krstić
I jedna i druga trudnoća su mi ostale u vrlo lepoj uspomeni iako sam u obe imala određenih poteškoća Svi vas tetoše, ugađaju vam, u centru ste pažnje, ne znam kome to ne može da prija! U to vreme nije bilo mnogo literature, tako da su svako iskustvo i stručna pomoć bili od velike koristi. To je i period u kojem imate puno vremena da razmišljate o svojoj bebi, da maštate...

Borislava Perić
Svako jutro sam se budila sa osmehom na licu, jer sam znala da ću vrlo brzo uživati u svom malom anđelu. Verovatno zbog toga nisam imala nikakvih problema i tegoba. Bila sam aktivna do samog odlaska u bolnicu, a reket sam držala u ruci do sedmog meseca trudnoće. Jedno jutro, ušla sam u auto i u trenutku kada sam htela da startujem motor, shvatila sam da mi stomak dodiruje volan. To je bio znak da „kormilo" u kolima prepustim suprugu i da se malo smirim.

Isidora Bjelica
Prva trudnoća je bila fantastična jer sam bila aktivna i srećna trudnica, ali zato mi je porođaj bio traumatičan, zamalo sam umrla. Dobila sam anafilatički šok, nisu mogli da mi rade carski rez jer nisu znali da li ću ga preživeti. Trajao je 18. sati. U drugoj trudnoći sam četiri-pet meseci morala da mirujem. Jako je tažak bio taj period, nisam smela ni do toaleta da odem da mi ne bi počeo porođaj.

Milica Prelević i Suzana Obradović