Broj 20
Početna > Putovanja > ZAKINTOS

Raj za kupanje

ZAKINTOS

Zakintos je jedan od najsjajnijih bisera Jonskog mora. Starogrčki bogovi Artemida i Apolon su se odmarali na ovom ostrvu zbog blage klime, idiličnih pejzaža, divnih peščanih obala, dubokog plavog mora, magičnih zalazaka sunca. Zbog svega ovoga i vi ćete zavoleti Zakintos, a dopašće vam se i zbog čuvene gostoljubivosti domaćina i bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa

Zakintos je najjužnije jonsko ostrvo, oko 17 km udaljeno od severozapadne obale Peloponeza. Sa površinom od oko 400 km2 treće je po veličini ostrvo u jonskom arhipelagu i drugo po naseljenosti, sa približno 35.000 stanovnika.
  Ostrvo je dobilo ime po Zakintu, sinu trojanskog kralja Dardana. U drevno doba, prema starogrčkoj mitologiji, bilo je deo kraljevstva čuvenog Odiseja, vladara susednog ostrva Itake. Kroz istoriju je bilo pod vlašću Franaka, Vizantije, Mletačke republike (gotovo 300 godina), Francuza i Engleza, pre no što je 1864. godine postalo deo Grčke. Poznato kao jedno od najsunčanijih ostrva Grčke, ima blagu klimu i svo je u zelenilu, kao i ostala jonska ostrva, za razliku od krševitih ostrva u Egeju. Zbog bogate vegetacije, Venecijanci su ga zvali „Cvetom Levanta".
 
  Nacionalni park
  Ostrvo je i najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača zvane Caretta caretta, koja na peščanim plažama na jugu Zakintosa polaže jaja. Da bi se zaštitila legla i opstanak te vrste, područje je, prvo u Grčkoj, postalo primorski nacionalni park. Zakintos je bio rodno mesto mnogih znamenitih Grka, a među njima i nacionalnog pesnika Dionisosa Solomosa, pisca grčke himne. Glavni grad ostrva, bogat istorijskim spomenicima, takođe se zove Zakintos, a poznat je po dugim plažama sa zlatastim peskom Vasilikos, Tsilivi, Gusarska plaža, zalivi Laganas, Alikes. Čuveni su zalasci sunca na jugu na rtovima Keri i Kampi, kao i Plave pećine na severu ostrva. Obala ostrva duga je 123 km.
 
  Raj za turiste
  Zakintos je veoma popularna turistička destinacija u Evropi. Hiljade turista privlači lepota prirode, intenzivan život, gostoljubivost i srdačnost meštana. Kako bi zahtevi posetilaca bili zadovoljeni, na ostrvu je odlično razvijena turistička infrastruktura. Ostrvo nudi širok izbor večernjeg provoda. Klubovi, barovi, diskoteke mogu se naći širom ostrva. Najposećeniji su Laganas, Argasi, Tsilivi, Alikes, Kalamaki i, naravno, grad Zakintos. U lokalnim tavernama može se uživati u nacionalnoj muzici, posebno zakintskim pesmama bogatog ritma. Svakako treba videti i venecijansku tvrđavu na brdu Bohali, sa koga se pruža predivan pogled.
  S obzirom na to da je Zakintos raj za kupanje ne smete propustiti da se okupate na plažama jugoistoka ostrva. Gerakas najlepša plaža na ostrvu (koju je čak „Njujork Tajms” uvrstio u sam vrh evropskih plaža), Porto Zoro, Vasilikos...
  Ono što preporučujemo je i poseta Plavim pećinama. Nalaze se na severu ostrva i do njih je moguće doći samo brodom. Otkrivene su 1897. godine, a ime su dobile po neverovatno plavoj boji mora koje ih okružuje.
 
  Navagio
  Najveća atrakcija na ostrvu i jedna od najčuvenijih plaža na svetu nalazi se na severozapadu ostrva, a zove se  Navagio što u prevodu sa grčkog znači „Olupina broda". Grčka obalska straža je gonila 1983. godine brod koji je švercovao cigarete i alkohol. Zbog lošeg vremena brod se nasukao na ovu plažu i od tada je njen simbol. Do plaže se može stići jedino brodom, ali se može fotografisati sa platforme koja je na litici iznad. Ovo je svakako jedna od onih plaža koju morate videti da biste se uverili u njenu pravu lepotu, jer su boje toliko nestvarne da se rečima ne mogu opisati. Ni jedno putovanje na Zakintos ne bi bilo kompletno bez posete ovoj plaži koja je okružena liticama, posuta belim peskom a čije obale zapljuskuje tirkiznoplavo more.
 
  Tsilivi
  Mesto koje se nalazi pet kilometara severno od grada Zakintosa, okruženo vinogradima i maslinjacima. Duž celog mesta se pruža dva kilometra dugačka peščana plaža. U početku selo, Tsilivi se godinama razvijao da bi danas postao jedno od najposećenijih mesta na ostrvu. Ovoj plaži dodeljena je plava zastava (koju dobijaju samo plaže koje ispunjavaju veoma stroge uslove u pogledu čistoće) tako da je idealna za ljude sa decom. U samom mestu ćete pronaći veliki broj kafića, restorana i prodavnica suvenira koje će upotpuniti vaš boravak na ostrvu.
 
  Argasi
  Nalazi se na peščanoj plaži četiri kilometra južno od grada Zakintosa i zanimljiv je za ljude koji žele da budu u blizini grada, a opet na svega nekoliko kilometara od najlepših plaža na jugu ostrva. Upravo zbog blizine glavnog grada i mogućnosti da se do njega stigne peške, ovo mesto je vrlo brzo postalo jedno od najpopularnijih na ostrvu. Simpatične grčke taverne iz kojih se čuje zvuk buzukija, gde možete isprobati neki od čuvenih grčkih specijaliteta kao i meštani koji prodaju suvenire jesu ono što ovom mestu daje šarm.
 
  Laganas
  Mesto se nalazi na južnom delu ostrva u istoimenom zalivu duž kojeg se proteže pet kilometara dugačka peščana plaža. Ova plaža je deo nacionalnog parka koji štiti Caretta caretta morske kornjače koje polažu jaja u ovom zalivu. Na nekom od brojnih izleta brodom moguće je videti kornjače, ali se zaštitnici parka trude da se vodeni sportovi ograniče kako ne bi suviše uznemiravali kornjače.
  Ono po čemu je Laganas poznat su brojni barovi i diskoteke koji privlače mlade. Ono što nikako ne treba propustiti, ukoliko ste ljubitelj noćnog života, jeste Ghetto Club koji je jedan od najpoznatijih klubova na celom ostrvu. Takođe, preporučujemo Relax bar, Zeros, Bar Code gde zabava počinje posle ponoći i traje do ranih jutarnjih časova.