Broj 20
Početna > Lepi i zdravi > PET VITAMINA ZA KOŽU

PET VITAMINA ZA KOŽU

Koža je ogledalo onoga što jedemo, ali pokazuje i šta ne jedemo. Najbolja sredstva protiv bora su vitamini A, E, C, F i betakaroten. Koriste se za bolju zaštitu kože, brže obnavljanje i oporavljanje ožiljaka, za elastičnost kože.

Dijete i hrana pripremljena na brzinu najveći su neprijatelji kože. Za zdravu kožu neophodna je raznovrsna i uravnotežena ishrana. Vitamini u kozmetičkim proizvodima su koristan, a u nekim razdobljima života i neophodan dodatak.
 
  Vitamin A
  (retinol)
  Reguliše lučenje žlezda lojnica i znojnica. Osim toga, poboljšava kvalitet derme, podstiče sintezu kolagena i poboljšava čvrstoću kože.
  Ima ga u jetri, puteru, svežem žumancetu, siru kamamberu, kravljem mleku, svežim srdelama i jegulji.
 
  Betakaroten
  Pripada skupini karotenoida, a posebno je važan jer se pretvara u vitamin A, s tim da je jači antioksidant od njega. To znači da štiti kožu od slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem ultraljubičastih zraka.
  Ima ga u voću i povrću žute i narandžaste boje i tamnozelenih listova. Sušene kajsije i šargarepa najbolji su izvori betakarotena.
 
  Vitamin E
  (tokoferol)
  On je odličan saveznik u borbi protiv starenja i vrlo snažan antioksidant.
  Najviše ga ima u žitnim klicama, margarinu, palminom, kukuruznom i sojinom ulju.
 
  Vitamin C
  (askorbinska kiselina)
  Podstiče proizvodnju kolagena i poboljšava površinsku cirkulaciju, a koži vraća sjaj. Pomaže i u odstranjivanju tamnih mrlja sa kože.
  Ima ga u kiselom voću (grejpfrutu, pomorandžama, limunu, jagodama, borovnicama, malinama i kupinama) te u kupusu, paradajzu, mladom krompiru, paprici, začinskom bilju i peršunu.
 
  Vitamin F
  U kozmetičkim proizvodima se ne koristi prirodni vitamin F, već dve esencijalne masne kiseline izuzetno važne za organizam. Ako koži nedostaje vitamina F, ona postaje suva i podložna ekcemima, a ožiljci sporo prolaze, odnosno koža se sporo obnavlja.
  Ima ga u masnoj ribi (losos, haringa, tunjevina...) i biljnim uljima.