Broj 20
Početna > Lepi i zdravi > MIRISI ZA UŽIVANJE

Kako prepoznati loše eterično ulje

MIRISI ZA UŽIVANJE

Najtraženija eterična ulja su od ruzmarina, sandalovine, lavande, bergamota, geranije... ali da biste u njima stvarno uživali, ona moraju biti prirodna i kvalitetna.

Kupili ste eterično ulje koje nije imalo prijatan miris, a kada ste ga upotrebili od njega vas je zabolela glava. Postoji ponuda skupih i jeftinih eteričnih ulja, ali često njihova cena nije i odraz kvaliteta. Eterična ulja se često prave sintetički pa se tako skupa ulja mešaju sa onim jeftinijim koja imaju sličan miris. Zatim im se dodaju aditivi ili se podvrgavaju različitim hemijskim procesima posle kojih se dobija konačan proizvod. Pravo i kvalitetno eterično ulje možete prepoznati sasvim jednostavno ako obratite pažnju na oznake koje su na bočici.
 
   - Ime biljke od koje je napravljeno ulje treba da bude ispisano latinskim nazivom na etiketi (na primer Lavandula officinalis).
   - Na etiketi treba da bude navedeno i od kog dela biljke je proizvedeno to eterično ulje.
  - Treba da bude tačno napisano na koji je način ulje dobijeno (na primer destilacijom vodene pare).
   - Važna informacija je i način na koji je biljka gajena, odnosno da li je reč o biološkom uzgoju, samoniklom uzgoju i tako dalje.
   - Na etiketi neizostavno treba da se nalazi hemijski sastav eteričnog ulja.
 
  Neke biljke, u zavisnosti od staništa, klimatskih razlika i malih genetskih varijacija, stvaraju eterična ulja različita po svom hemijskom sastavu. Zato se koriste u različite svrhe i imaju drugačije delovanje. Tako ruzmarin koji raste na našem području sadrži dosta kamfora, onaj koji raste na Korzici daje ulje sa dosta verbenona, dok ova biljka koja nikne u severnoj Africi sadrži cineol, oksid koji je glavni sastojak ulja eukaliptusa. Timijan pak daje čak devet hemotipova. Zato bi trebalo da se na etiketi nalazi hemijski sastav koji će nam otkriti o kom hemotipu se radi, a nije loše ako je napisana i zemlja porekla. Ako na etiketi ili sertifikatu nedostaje nešto od navedenog, verovatno se radi o uljima lošijeg ili sasvim lošeg kvaliteta.