Broj 20
Početna > Putovanja > FIRENCA

Grad bez mane

FIRENCA

Kulturno bogatstvo Firence ogleda se u arhitekturi, muzejima i značajnim ličnostima koje su tu živele, ali i brojnim kulturnim manifestacijama zbog kojih je ovo jedan od najposećenijih gradova sveta. Kolevka renesanse, grad cveća i muzeja bez sumnje je grad kome nećete naći manu

Firenca, glavni grad provincije i oblasti Toskane, ima preko 450.000 stanovnika. Grad ima veoma povoljan položaj s obzirom na to da se nalazi u blizini glavnog autoputa Autostrada del Sole, kojim se turisti iz severne, zapadne i centralne Evrope spuštaju na jug Italije i Sredozemno more. Firencu je najbolje posetiti tokom proleća kada je prosečna temperatura od 15 do 20 stepeni.
 
  TRAGOVI ISTORIJE
  Firencu su osnovali Rimljani u podnožju brda sa ostacima etrurskog naselja iz predrimskog doba. Početkom 12. veka Firenca stiče status grada, a početkom 13. veka građanstvo uspeva da svrgne feudalce i otuda izuzetan položaj tog grada u istoriji Evrope. Firencu je osnovao 59. godine p. n. e. Julije Cezar, pod nazivom Florentia. U Firenci je delovala porodica Mediči koja je odigrala značajnu ulogu u kulturnom, političkom i ekonomskom životu Italije u 15. i 16. veku. Porodica Mediči je u prvom redu bila trgovačka porodica, blagonaklona prema umetnosti i umetnicima. U ovom gradu su rođeni i stvarali su najpoznatiji umetnici renesanse: Dante Aligijeri, Đovani Bokačo, Filipo Bruneleski, Donatelo, Leonardo da Vinči, Mikelanđelo Buonaroti... Firenca postaje glavni grad Toskane 1569. godine, a 1865. ona postaje glavni grad kraljevstva Italije. Godine 1986. Firenca je proglašena za evropski grad kulture.
 
  KATEDRALA DUOMO
  Ova građevina je simbol Firence. Nalazi se na svim razglednicama i publikacijama o gradu i jedno je od najveličanstvenijih svetskih umetničkih dela. Godine 1296, počela je izgradnja katedrale Duomo (Duomo Santa Maria del Fiore), a u periodu od 1420. do 1434. Filipo Bruneleski krunisao je katedralu kupolom. Dve godine kasnije, Papa Evgenije IV svečano je proglasio posvećenje ove katedrale Santa Mariji del Fjore. Spoljašnjost katedrale krasi bogatstvo belog, zelenog i crvenog mermera koji se nalazi na celoj fasadi. Na samom vrhu kupole nalazi se galerija sa koje turisti mogu da uživaju u prelepom pogledu na grad. Iz predvorja katedrale, stepenice vode nadole do Bruneleskijeve grobnice, koja je otkrivena 1972. god. Santa Marija del Fjore je treća po veličini crkva u Italiji, posle Svetog Petra u Rimu i Milanske katedrale. Na međuspratu se čuva jedna od najpoznatijih skulptura zapadne umetnosti, Mikelanđelova „Pieta'' koju je on započeo u starosti i nikad je nije završio.
 
  KRSTIONICA SVETOG JOVANA
  Krstionica svetog Jovana predstavlja najveće ostvarenje toskanske romanike. Osmougaonog je oblika, a čitava građevina odiše klasičnim duhom. Sami Firentinci su dugo verovali da je to bio hram boga Marsa. Datum njenog nastanka je još uvek sporan, pretpostavlja se da je nastala između 5. i 7. veka, a posvećena je svetom Jovanu Krstitelju. Krstionica je poznata po svojim bronzanim vratima na južnoj, istočnoj i severnoj strani. Na istočnom ulazu u Krstionicu nalaze se vrata za koja je Mikelanđelo smatrao da tako veličanstveno izgledaju, da predstavljaju ulaz u raj. Odatle im i naziv Vrata raja.
 
  CRKVA SAN LORENCO
  Crkva San Lorenco se nalazi na istoimenom trgu. U njoj se nalazi grobnica porodice Mediči, koji su podsticali umetnike svoga grada - Bruneleskija, Donatela, Mikelanđela na ostvarenje još većih dela.
 
  MIKELANĐELOV TRG
  Brojni trgovi Firence kroz istoriju su imali značajnu ulogu u ekonomskom i kulturnom životu grada. Danas su oni zatvoreni za saobraćaj, prepuni zelenila, fontana i na njima se često održavaju koncerti i festivali.
  Trg Duomo je jedno od najvažnijih mesta evropske umetnosti, zajedno sa katedralom, Đotovim zvonikom i Krstionicom. Trg Sinjorija se nalazi ispred palate Vekio i jedan je od najlepših primera gotske arhitekture sa elementima renesanse. Najimpresivniji spomenik na trgu je Neptunova fontana, koju još nazivaju „Fontana trga". Ona je trebalo da obeleži brak između Frančeska de Medičija, sina Kozima I, i princeze Joane Austrijske jer je to venčanje trebalo da omogući familiji Mediči da postane jedna od vodećih evropskih porodica. Mikelanđelov trg predstavlja najvišu tačku u samom gradu, pa je razumljivo da se sa njega pruža najlepši pogled na Firencu. U centralnom delu se nalaze bronzane kopije čuvenog Mikelanđelovog „Davida" i „Četiri doba dana'' napravljeni za grobnicu Medičija.
 
  ŠKOLA ZA UMETNIKE
  Galerija Ufici je osnovana 1748. godine kao škola za umetnike. Zajedno sa ostalim čuvenim umetničkim galerijama sadrži značajna dela firentinske škole od 13. do 16. veka. U galeriji se nalaze brojna Mikelanđelova dela, a najpoznatije, kip „David” nalazi se u dvorani koja se naziva Tribuna del David. Mikelanđelo je na njemu radio od 1501. do 1504. godine. Godine 1873. Firentinci su sklonili Davida sa njegovog prvobitnog mesta - Pjaca dela Sinjoria, da bi ga zaštitili od uticaja vremena, a danas se na tom trgu nalazi dobro urađena kopija. Neposredno pošto je jedan turista uništio nožni prst „Davida” čekićem 1991. godine, skulptura je zaštićena staklom. Galerija Ufici je jedna od najvećih svetskih galerija sa velikom kolekcijom renesansnih slika velikih slikara poput Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Botičelija, Ticijana, Karavađa...
 
  PALATE
  Palata Mediči-Rikardi izgrađena je između 1444. i 1464. godine. Svi vladari familije Mediči, živeli su i vladali ovde do Kozima I, koji se 1540. preselio u Palatu Vekio. Godine 1655, palatu je kupila familija Rikardi, koja ju je nadogradila, a 1818. kupile su je nadvojvode Toskane. Muzej svedoči o moći i uticaju dinastije Mediči koja je Firencu učinila jednim od najbitnijih gradova zapadne umetnosti. Palata Vekio je glavna gradska palata, a podignuta je u doba kada je Firenca bila na samom početku uspona moći i važnosti. Nad zgradom dominira toranj sa satom, visok 94 metra, koji je ranije služio kao osmatračnica. Ispred ulaza u palatu nalazi se kopija Mikelanđelovog „Davida”, kao i Fontana di Pjaca sa figurom Neptuna, izvanredno delo Bartolomeja Amantija. Statue u bronzi koje ukrašavaju osnovu fontane i predstavljaju morske vile i šumske bogove su u izvanrednom kontrastu prema mermernoj statui Neptuna.
 
  MOST VEKIO
  Most Vekio je najstariji most u Firenci, a postojao je još u doba Etruraca. Prvobitna konstrukcija je bila od drveta, ali kada ga je bujica razrušila, napravljen je od kamena, sa karakterističnim izgledom koji i danas ima. U centralnom delu mosta, nalazi se bista Benvenuta Čelinija, najpoznatijeg firentinskog zlatara. Most povezuje Palatu Piti sa leve strane i Galeriju Ufici sa desne strane reke. Firenca je riznica umetničkog blaga, ali je i veoma živ grad. Mnoštvo svečanih priredbi, koncerata, baletskih i pozorišnih predstava, sajmova i tradicionalnih festivala čine turističku ponudu Firence izuzetno bogatom. Neke od najznačajnijih priredbi su: Firentinski sajam trgovine (januar), Sajam zlatara (februar), Međunarodni sajam zanatlija (april), Međunarodni festival muzike (maj), Sajam rukotvorina i ukrasa (septembar), Sajam antikviteta (oktobar).
  Firenca je grad u koji se mnogi rado vraćaju da bi uživali u svim njenim lepotama. Duh grada je u potpunosti sačuvan tako da imate utisak kao da se krećete kroz živi udžbenik istorije umetnosti. Ipak, Firenca nije samo muzej jer veliki broj različitih aktivnosti čine da ovaj grad ide u korak sa vremenom.