Broj 198
Početna > Lepi i zdravi > Voće za jači imunitet

Kivi

Voće za jači imunitet

Povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina, snižava holesterol i neutrališe slobodne radikale

U hladnim, zimskim danima, kada vrebaju prehlada i grip, neophodno je da vaš jelovnik bude bogat vitaminima i hranljivim materijama. Kada je reč o vitaminima, idealan izbor je kivi jer sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C, belančevine i gvožđe.

Odlično je voće i za buduće majke, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa. Značajan je izvor kalijuma, koji reguliše krvni pritisak, a bogat je i folnom kiselinom, koja potpomaže sintezu proteina. Kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma.

Bez stresa i glavobolje

Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga, jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na sistem za varenje jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.

Za baršunastu kožu

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.
Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Naneti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Protiv prehlade

Oljuštiti i iseckati kivi, dodati kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu samleti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade.