Broj 198
Početna > Lepi i zdravi > Putovanje bez stresa

Vežbajte sa stilom

Putovanje bez stresa

Bez obzira na to da li putujete kolima, autobusom, vozom, avionom ili brodom, dugo sedenje u istom položaju može pogubno da deluje na cirkulaciju i da uzrokuje tegobe. Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati put

Ako često putujete, bilo zbog posla ili zadovoljstva, vrlo dobro znate koliko daleke destinacije mogu da naplate danak vašem organizmu. Bez obzira na to da li putujete kolima, autobusom, vozom, avionom ili brodom, dugo sedenje u istom položaju može pogubno da deluje na cirkulaciju i da prouzrokuje glavobolje, mučnine, otečene zglobove i stopala, ukočenost vrata i lumbalnog dela kičme...

Posle više sati u vazduhu, metabolizam se drastično usporava, disanje je pliće, mišići počinju da se grče usled poremećaja cirkulacije, a velike visine kod pojedinaca mogu da izazovu stanje potpune dehidratacije. Majstori joge ističu da su određeni položaji drevne indijske veštine savršen način za oslobađanje stresa tokom dugih i napornih putovanja.

Vežbe istezanja sprečiće zamor mišića i pružiće vam osećaj smirenosti. U većini aviona u džepu ispred sedišta ima priručnika sa vežbama istezanja koje možete raditi tokom dugih letova. Ako ste suvozač ili putujete avionom, dobro će vam doći da periodično izujete cipele i stavite ih ispod sedišta, olabavite kravatu, otpustite kaiš i sve što vas steže. Pre polaska na dalek put nije preporučljivo piti alkohol i jesti tešku hranu. Tokom dugih putovanja, pogotovo ako ste u avionu, savetuje se dosta tečnosti kako organizam ne bi dehidrirao.

- Joga ima više od hiljadu vežbi istezanja koje povoljno utiču na psihofizičko zdravlje. Pošto putovanje zahteva dosta strpljenja i čekanja, imate dovoljno vremena da se pozabavite nekim od joga vežbi. Možete ih raditi na stanici, u kolima, u avionu ili u hotelskoj sobi, bilo kada ili bilo gde kada vam je potrebno malo opuštanja - objašnjava trener sportova snage i fitnesa Milan Lazović.