Broj 198
Početna > Putovanja > Putovanja za srećnu Novu

Evropske metropole u najluđoj noći

Putovanja za srećnu Novu

Ako ste se pitali kako izgleda doček Nove godine u Barseloni, Pragu, Parizu ili Veneciji, evo prilike da to proverite. Do Nove godine ostalo je desetak dana, a u turističkim agencijama kažu da se još uveliko prodaju aranžmani za doček najluđe noći

Barselona je poznata po tome što se najluđa noć najčešće slavi u kafeima, bistroima i kafićima, bez obaveznih rezervacija. U Madridu se Nova godina dočekuje na Trgu Puerta del Sol gde se više od 300.000 ljudi okupi ispred glavnog gradskog sata i gotovo svako od njih kupi kesicu sa 12 grozdova. Tokom poslednjih 12 sekundi, za svaku pojedinačnu, morate pojesti po jedan grozd. Ukoliko vam ovo pođe za rukom, veruje se da će sve u novoj godini biti lako, u slučaju da se zagrcnete, pred vama su teška vremena.

Putovanje za zaljubljene

Nova godina u Pragu uglavnom se preporučuje ljubiteljima romantike. Zlatni grad, kako ga još nazivaju, i u ovim zimskim danima privlači zaljubljene parove koji se mogu videti kako šetaju ulicama od Vaclavskih namjesti, preko Karlovog mosta nad Vltavom i dalje uzbrdo do Kafkine kuće, Praškog dvorca i katedrale svetog Vita.

Najluđu noć možete provesti i pred astronomskim satom Orloj na Starogradskom trgu, gde ćete se zasigurno zapitati koliko minuta i sati ujednačeno otkucava ovaj časovnik kao svedok neprolazne lepote grada koji traje od renesanse do danas. Tokom novogodišnjeg putovanja preporučuje se i obilazak čeških pivnica, romantična vožnja Vltavom i izlet do Karlovih vari, čuvene češke banje.

Pored Praga, tradicionalne novogodišnje destinacije, u turističkoj ponudi je i ove zime Rim, gde se na Trgu naroda organizuju brojni koncerti, Pariz koji i ove godine dočekuje turiste ispred Ajfelove kule, gde se šampanjac toči u potocima, istina, u plastičnim čašama, ali posle treće ture to više i nije tako bitno.

Slavlje uz Drakulino vino

„Nova godina kod grofa Drakule" naziv je neobičnih putovanja u programu naših turističkih agencija.
Ukoliko se odlučite za ovaj aranžman, sledi obilazak starih gradova i zamkova u kojima je boravio rumunski vladar Vlad Cepeš. Tragom čuvenog grofa Drakule, turisti će posetiti zamkove Bran i Peleš kao i srednjovekovne gradove Sigišuaru, Sibiju i Brašov.
Rodna kuća grofa Drakule danas je pretvorena u nacionalni restoran, gde se na novogodišnjoj trpezi služe Drakulini medaljoni i „vampirsko vino".

Novogodišnji festival

Ukoliko se odlučite da najluđu noć dočekate u italijanskom gradu Rimini, možete da posetite Novogodišnji festival koji se tradicionalno održava svake godine. Rimini je jedno od poznatijih italijanskih letovalištu na Jadranu, koje je poznato po odličnoj zabavi i provodu zbog mnoštva diskoteka, barova, kafića, restorana... Svake godine slavi Božić i Novu godinu brojnim programima, događajima i zabavama koji budu propraćeni direktnim prenosima televizije Rai Uno. Publiku na centralnom trgu zabavljaju poznate domaće i strane ličnosti iz sveta muzike, filma i zabave...