Broj 198
Početna > Lepi i zdravi > Medena preventiva

Pčelinji proizvodi u borbi protiv virusa

Medena preventiva

Dan počnite čajem s medom, a završite ga tako što ćete pred spavanje popiti mleko s medom - to vam garantuje dobar imunitet

Dolazi zima, duga i hladna, a sa njom i nazeb, kijavica, kašalj, grip. Zbog svojih blagotvornih dejstava na ljudski organizam, pčelinji proizvodi su pravi vitezovi u borbi protiv virusa. Apiterapeuti ističu da su propolis, med i matični mleč odlična preventiva u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta.

Imunitet za medalju

- Propolis kao prirodni antibiotik, u kombinaciji sa ostalim darovima košnice, sa sigurnošću se može koristiti za dezinfekciju usne duplje, kao sredstvo protiv gripa i nazeba, inhalaciju grla i nosa, lečenje sinusa, gornjih i donjih disajnih puteva, plućnih bolesti i mnogih drugih oboljenja. Ako želite snažan imunitet, svakodnevno uzimajte lipov, livadski ili suncokretov med po dva grama na kilogram telesne težine u podjednakim razmacima od ustajanja do spavanja. Dan započnite čajem s medom, a završite ga tako što ćete pred spavanje popiti mleko s medom - kaže magistar Žarko Stepanović, apiterapeut.

Upala krajnika

Prema rečima magistra Stepanovića, gnojna upala krajnika može brzo da se izleči kombinacijom meda i propolisa. Oboleli mora da bude u poluležećem položaju, naslonjen. U jednu kafenu kašičicu meda nakapati 10 do 15 kapi 15-procentne tinkture propolisa i pustiti da se lagano otapa u grlu. To raditi tri puta dnevno, sve dok upala ne prođe.

Protiv napornog kašlja

Tri do pet puta u toku dana na komadić saća sa medom (veličine ratluka) nakapati 20-30 kapi 20-procentne tinkture propolisa. Žvakati lagano dok se u potpunosti ne otopi i primenjivati dok kašalj ne prestane ili se ne svede na minimum. Deca uzimaju petinu do trećinu doze odraslih (do 10 godina starosti na svaku godinu po kap).

Protiv sekreta

U pola litra čaja od kamilice, čim provri, staviti jednu kašiku meda i 20-30 kapi 20-procentne tinkture propolisa. Promešati, nagnuti se iznad posude, pokriti glavu peškirom i inhalirati se svakodnevno 15 dana, najbolje uveče pred spavanje, 10-15 minuta. Deca i alergični u ovom slučaju uzimaju manju dozu - po jednu kašičicu meda i 10 kapi tinkture propolisa.

Obloge za bolno grlo

Ako se medom premaže zagrejano platno i time zavije vrat, brzo će prestati bolovi u grlu izazvani upalom krajnika, anginom i prehladom.

Oprez!

Sa lekovitim moćima proizvoda iz košnice ne treba preterivati. Med je vrlo hidroskopan, pa prilikom dodira sa sluznicama želudačnih zidova „usisava" vodu, nadražuje ih i izaziva bolove u želucu. Problem se može otkloniti ako se med rastvori u mleku, vodi, čaju ili voćnom soku - kaže mr Stepanović.