Broj 197
Početna > Putovanja > Putovanje u prošlost

Banja Marijanske Lazne

Putovanje u prošlost

Više od 30.000 gostiju godišnje danas poseti banju Marijanske Lazne u Češkoj, gde su se nekada odmarali Gete, Šopen, Vagner, ali i austrijski car Franc Jozef I, kao i britanski kralj Edvard VII koji je dolazio čak devet puta

Put dug 1.100 kilometara, koliko ima od Beograda do Marijanskih Lazni, turisti zaborave čim kroče u ovu, drugu po veličini banju u Češkoj. Hotelski kompleksi iz druge polovine 19. veka, banjski izvori sa starim kolonadama, parkovi utonuli u poznatu zimsku tišinu, učiniće da se za trenutak vratite u prošlost. Nekadašnje boemsko mesto Evropljana, smešteno blizu nemačke granice, danas je moderan spa centar u kom posetioci mogu da koriste više od 100 različitih banjskih tretmana.

- Tradicija banje duga je 200 godina i kombinuje se sa modernim terapeutskim tretmanima. Godišnje Marijanske Lazne poseti više od 30.000 gostiju. Najbrojniji su Nemci i Rusi, ali se nadamo i većem broju gostiju iz Srbije - kaže Marta Bučai iz Danubius Hotels grupe.

Zimska šetnja gradom
Obilazak grada na 10 stepeni Celzijusa u minusu, koliko je ovih dana u banji, namenjeno je samo najhrabrijima. Šetnja obično započinje kod najpoznatije građevine u banji, Kolonade od kovanog gvožđa iz 1889, gde su sprovedene česme sa mineralnom izvorskom vodom. U blizini se može videti i Muzička fontana, još jedan zaštitni znak banje, gde se u toku glavne letnje sezone smenjuju poznate operske arije. Pažnju privlače i banjski paviljoni, uglavnom sagrađeni u klasicističkom i neorenesansnom stilu, kao i pojedina zdanja projektovana u stilu secesije. S obzirom na to da su u Marijanske Lazne dolazili gosti iz svih krajeva Evrope, u banji su podignute crkve različitih veroispovesti: rimokatolička, evangelistička, anglikanska i pravoslavna crkva Svetog Vladimira.

Lekovite mineralne vode

Banjska mineralna voda pomaže u lečenju bubrežnih bolesti, urinarnog trakta, disajnih puteva i metaboličkih problema. Kombinacija lekovite vode, gasova i blata sa najsavremenijim medicinskim tretmanima pruža mogućnost potpunog oporavka i relaksacije. Najvažnija karakteristika banje Marijanske Lazne je veliki broj izvora različitog kvaliteta. Voda izvora višeg nivoa sadrži veću količinu soli (natrijuma) i ugljen-dioksida dok sporedni tokovi, u zavisnosti od sastava zemljišta, imaju različite sastojke kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Najpoznatiji izvor u banji je monumentalni Krstov izvor. Voda sa ovog izvora je visoko mineralna, s jakim laksativnim svojstvima, a koristi se i za pijenje i za kupanje. Rudolfov izvor izbacuje niskomineralnu vodu sa visokim udelom kalcijuma, a koristi se za urinarne probleme. Karolinin izvor ime je dobio po supruzi imperatora Franca Jozefa I. Obližnja kolonada podignuta je 1869, a paviljon je rekonstruisan 1989. Voda je niskomineralna, sa jakim postotkom magnezijuma.

Od Getea do Edisona
„Izvanredan smeštaj, ljubazni domaćini, dobro društvo, lepe devojke, prijatne večeri uz muziku, jeftina hrana... " Tako je, pre skoro dva veka, Gete opisao Marijanske Lazne.
- I ostali velikani tog doba dolazili su na odmor u ovu predivnu češku banju, među njima Mark Tven, Štraus, Šopen, Vagner i Edison. Engleski kralj Edvard VII bio je, takođe, redovan gost, o čemu i danas svedoči kraljevsko banjsko kupatilo. Turisti i danas mogu da iznajme ovu odaju i da se bar na trenutak osećaju kraljevski - kaže Marija Šafrandova, turistički vodič.

Bogata hotelska ponuda
Danubius Hotels grupa, najveći evropski zdravstveni spa operator, u ovoj banji gostima nudi osam hotela sa 3, 4 i 5 zvezdica, među kojima se izdvajaju spa hotel Sloboda, spa resort Pacifik, Centralne Lazne, Nove Lazne, kao i hotel Villa Butterfly. Cene smeštaja su od 80 do 140 evra u glavnoj sezoni.
Pored skijaške staze, gostima su u ponudi i tereni za golf i tenis, a popularan je i konjički sport, kao i obilazak obližnjih zamkova i manastira.

Žaklina Milenković
 

Beherovka i knedličke
Pored proverenog češkog piva, ne zaboravite da probate i čuveni biljni liker beherovku, božićni desert trdlo, kao i neko od poznatih jela sa zečetinom, ćuretinom ili pačetinom uz obavezne knedličke.