Broj 193
Početna > Lepi i zdravi > Vitaminska bomba

Dunja

Vitaminska bomba

Zahvaljujući svojim sastojcima, zlatnožuto jesenje voće, koje simbolizuje plodnost, veoma je zdravo i blagotvorno utiče na organizam

Dunja je prava vitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina, najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2. Od minerala zastupljeni su bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor. Semenke dunje sadrže čak 15 odsto ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina. Bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Lekoviti listovi i seme

Dunja je izuzetno lekovita. Lekoviti su plodovi, listovi i seme. Od ploda posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Sok od dunje skuvan sa istom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana, preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja. Čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i zadah iz usta. Dunje nisu baš da se jedu sirove. Mogu da se kuvaju ili peku, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i kašica. Inače, reč marmelada potiče iz portugalskog jezika, gde dunju zovu marmelo. Tamo je prvi put i napravljena.

Simbol ljubavi i plodnosti

Kod starih Grka dunja je simbolizovala ljubav i sreću, a najčešće su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom i ispekli. Inače, dunja je smatrana i simbolom plodnosti. Mladenci su morali uoči venčanja da pojedu dunju da bi im brak bio plodan i srećan. Rimljani su od nje izvlačili eterična ulja za proizvodnju parfema, a Francuzi prave sir od dunje.

Čaj protiv kašlja

Dunju dobro oprati, očistiti i preseći na četiri dela. Odstraniti semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo iseći na sitne listiće, odmah ih staviti (da ne promene boju) u litar vrele vode. Lagano kuvati 15-20 minuta, a ohlađeno procediti i piti u gutljajima tokom celog dana, ako osećate disajne tegobe, kašljete, promukli ste ili imate bronhitis.