Broj 192
Početna > Lepi i zdravi > Čudo od biljke

Ehinacea

Čudo od biljke

Ehinacea je jedna od najpopularnijih biljaka u svetu koja jača imuni sistem, ublažava prehladu i kijavicu i leči mnoge bolesti

Poznato je da su ehinaceu koristili Indijanci kao lek, najviše protiv ugriza zmija. U zvaničnoj medicinskoj upotrebi je od 1887. i koristi se za lečenje većeg broja bolesti. Ipak, 1930. godine u Nemačkoj počinju savremena istraživanja o lekovitom delovanju ove biljke i od tada je ehinacea u centru pažnje mnogih studija jer jača odbrambena svojstva organizma. Deluje protivupalno, zaustavlja širenje bakterije, leči i kožne rane: akne, ekceme, ubode i ugrize. Kako ehinacea nema neželjenih dejstava, savetuje se njeno korišćenje kao preventive.

Ublažava prehladu i grip
Ispitivanja su pokazala da ova biljka stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca direktno u koštanoj srži. Veruje se da bi to moglo da pomogne osobama koje su na hemioterapiji i obolelima od leukopenije, to jest pacijentima koji imaju smanjen broj belih krvnih zrnaca.
Američki naučnici nedavno su otkrili da ova lekovita biljka upola smanjuje mogućnost dobijanja prehlade i kijavice. Naime, istraživanje je pokazalo da je verovatnoća razvitka prehlade manja za više od 60 odsto, kao i da za dan i po smanjuje trajanje prehlade.

Ehinacea u različitim oblicima
U jednoj studiji ispitanici su uz ehinaceu uzimali i vitamin C i ova kombinacija je umanjila pojavu prehlade za 86 odsto, dok je u slučaju kada su uzimali samo ehinaceu, efikasnost bila 65 odsto. U prodaji se može naći više od 800 proizvoda koji sadrže ehinaceu, a u proizvodnji lekova koriste se različiti delovi biljke: cvet, stabljika i koren. Ehinacea se može kupiti u obliku tinkture, tableta, gela, pastila i čaja. Ne treba je piti duže od osam nedelja, posle čega je potrebna pauza od bar mesec dana.


M. P.