Broj 191
Početna > Lepi i zdravi > Tajna savršenog tena

Zaštitite kožu kvalitetnim puderom

Tajna savršenog tena

Ako ste u potrazi za tečnim puderom kojim želite da postignete efekat prirodnog izgleda, a istovremeno da prikrijete sitne nepravilnosti, evo nekoliko saveta

Idealan puder je onaj koji odgovara tipu kože, koji će se stopiti sa tenom i neće izgledati kao maska. S obzirom na to da su počele hladnoće, puder je tu i da zaštiti lice. S hladnim danima šminkeri preporučuju upotrebu tečnih pudera jer su oni još jedan dodatni sloj koji štiti kožu zimi, koja već na šest stepeni nije sama sposobna da se odbrani.

Kako izabrati pravi puder

Kad biraju puder, žene imaju naviku da ga isprobavaju na nadlaktici. To je sjajno ako želite da ga pomirišete ili da osetite teksturu. Ali, s obzirom na to da se nosi na licu, tamo se mora i isprobati. Najbolje na prelazu od brade prema vratu, jer je često boja vrata svetlija nego boja lica, pa puder mora da zadovolji obe nijanse.

Puder možete da isprobate i na nosu kao i na čelu, to će vam sigurno dati dovoljno informacija o boji. Po pravilu, puder se bojom mora stopiti s licem i biti nevidljiv, ako se vidi, to nije to, ne odgovara ili boja ili nijansa. Ima žena koje namerno biraju tamniji ili svetliji puder. U tom slučaju šminkeri preporučuju one sa specijalnim adaptirajućim pigmentima pa neće biti one strašne crte na vratu.

Pravilno nanošenje

Najbolje je puder malo zagrejati na ruci i onda malo-pomalo nanositi prvo na čelo, onda na nos, bradu i na kraju obraze. Dakle, od sredine lica prema krajevima. Ako se nanese previše brzo, onda je svaki puder teško kontrolisati, nejednako izgleda i nikada neće izgledati dobro. Pravilno nanesen, on mora izgledati kao vaša koža, ali savršena! Iako mnoge žene imaju averziju prema puderima u prahu, oni su neophodni da bi se tečni puder fiksirao, matirao i bio dugotrajan.

Puder u prahu nanesite na sledeći način: mekanom četkom na dlan nanesite malo pudera da na četki ne bi ostala velika količina, a zatim lagano pređite preko celog lica. Kao i tečni, nanesite ga prvo od sredine T-zone prema krajevima. Ako se pravilno nanese, on je nevidljiv i sigurno neće izgledati brašnasto. Puderi u kamenu su odlični za sitne popravke preko dana, ali za temeljno šminkanje se preporučuje prah jer je finiji i manje se primećuje.

Male tajne šminkera

Puder u prahu ili u kamenu nanosite velikom četkom, posebno po T-zoni, a ostatak lica neka zadrži malo prirodnog sjaja. Na kraju za svežiji utisak lice možete da isprskate termalnom vodom. Što se tiče tonova, najbolje će izgledati oni u bež, zlaćanim nijansama, jedino ako je put izrazito bela, treba birati porcelanske nijanse ili ako je tamnija, maslinaste.

Idealan korektor

Za ispravljanje nedostataka na licu koristi se korektor. Njime se prikrivaju mrlje, ožiljci, vene, bore... Boja korektora trebalo bi da se uklopi s prirodnom bojom vaše kože, tako da se ne vidi da ste je prekrili puderom ili korektorom.