Broj 190
Početna > Poznati > U krevetu s piscem

IGOR MAROJEVIĆ

U krevetu s piscem

Poznati pisac Igor Marojević, koji se u svojim romanima često bavi temom ljubavnog trougla, otkriva šta je najbolji afrodizijak

Kao autora romana Dvadeset i četiri zida, Parter, Žega, Šnit... ne mogu da te ne pitam da li žene vole pisce?
Mislim da više vole naše žene nego one na zapadu. Tamo je pisac integrisaniji, normalniji član društva. Kod nas postoji i dalje ta predstava o devetnaestovekovnom piscu koji je fizički možda zapušten ali genijalan, što mu ne smeta da u isti mah negde bude i malouman. On je viđen kao nekakav vrač, mudri ludak, pripisana mu je neka moć, a pošto pojedine žene osećaju moć kao afrodizijak, to je možda ta moć koju neke žene vole u pisaca.

Koja je po tebi najljubavnija knjiga u istoriji književnosti?
Pod pretpostavkom da ljubav nije ono što je lako postići i odgonetnuti, to je možda knjiga priča O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi Rejmonda Karvera.

Ljubavni trougao je česta tema u tvojim romanima?
Ima toga u svim mojim romanima. Ljubavni trougao sam našao zanimljivim jer nosi i manje i više ljubavi nego klasična ljubav. Manje jer tu neko nije veran nekome, a više jer ima više učesnika pa na neki način mora biti više ljubavi. E sad, to ne može dugo da traje osim ako sve troje nisu naštimovani na model ljubavnog trougla.

Vidiš li ženu kao zagonetku?
Dosta dugo uopšte nisam poznavao žene. Manje sam ih upoznao kroz život nego kroz pisanje. Pripovedač Dvadeset i četiri zida kaže kako je pišući knjigu učio kako se knjiga piše, tako sam i ja pišući o ženama malo odgonetnuo deo njihove prirode.

Šta ipak nikada nećeš razumeti kod suprotnog pola?
Mislim da pojedinačno mogu da razumem svaki gest, ali taj zbir gestova nikada neću moći. Govorim o onom što od žene čini osobu koja može istovremeno da mentalno ima tri, 30 i 50 godina, da se to vidi za kratko vreme a da deluje izbalansirano. Kod muškarca ono što je bilo simpatično kada je imao 16 godina, sa 40 uglavnom postaje odvratno.

Ko je nesigurniji u muško-ženskim odnosima?
Muškarci su prividno sigurniji jer je većina društava strukturisana patrijarhalno. Međutim, koliko sam ja video u kriznim okolnostima poput Srbije devedesetih i u 21. veku, žene se bolje snalaze jer veruju u intuiciju. Gde nema čvrstog konteksta, ne funkcioniše čvrst način spoznaje, i tu najbolje radi upravo intuicija, kojom se žene bolje rukovode.

Do zaljubljenosti dolaziš sve teže, jednom si izjavio.
Bez obzira na neke moje izjave, imao sam sreće da sam već godinu dana zaljubljen, i to samo u jednu osobu.

Čini se da su tvoji najbrojniji čitaoci upravo žene. Šta misliš zašto?
U grupi na Fejsbuku Igor Marojević, koja ima više od hiljadu članova i s kojom ću imati susret na Sajmu knjiga 31. oktobra u 15 h na Laguninom štandu, 70 odsto je žena. I po nekim anketama sam video da žene više čitaju, naročito prozu. To je zato što proza osvetljuje stvari putem intuicije. Pišem o ženama, o ljubavnim odnosima, i dosta sam pristupačan, u smislu da ne glumim aristokratsku poziciju pisca. Valjda sve to povećava broj žena koje me čitaju i neka ostane tako.

Ne mogu da ne konstatujem da je čitajući, pozamašan broj onih koje su bile u krevetu sa Igorom Marojevićem...
Zgodna igra reči. Kada čujem „Bila sam u krevetu s tobom", pomislim: Kako se toga ne sećam? To stvarno može da bude seksi rečenica.

 Kako reaguješ kad žena s kojom si u ljubavi kritikuje tvoje pisanje?
Žena s kojom sam prva pročita sve što napišem. Naravno da je poželjno da mi iskreno kaže šta joj se sviđa, šta ne. Ako mi kaže da je sve dobro, to mi je više brom nego afrodizijak. Afrodizijačko iskustvo mi je kad me žena čita kritički.

Da li je pamet afrodizijak?
Mislim da ona to jeste za individualce, ljude koji su izgradili sopstveni ukus. Ljubav se nigde ne može naći na svakom koraku, osim u nekom čiklit produktu. Upravo ukus sprečava da možemo da se zaljubimo kad god se okrenemo. Tako je pamet brom što se tiče promiskuiteta, a afrodizijak odnosa jedan na jedan.

Jelena Ranković
Foto Zorana Jevtić