Broj 190
Početna > Zanimljivosti > Održavanje akvarijuma

Ribice kao ljubimci

Održavanje akvarijuma

Ribice su, verovatno, najjednostaviji mezimci koje možete da imate, ali pre nego što ih nabavite saznajte kako se pravilno održava akvarijum

Iako vam ovo može delovati čudno i smešno, stres je osnovni uzrok bolesti kod ribica. Zato je srećna ribica - zdrava ribica. Proverite da li su sva svetla i filteri uključeni i da li ispravno rade. Hranite ribice svaki dan. Nahranite ih samo onoliko koliko mogu da pojedu za dva do pet minuta. Višak hrane će se taložiti kao smeće na dnu akvarijuma i može dovesti do bolesti.

Čišćenje filtera
Jednom u sedam dana proverite pH i temperaturu vode. Kod kupovine ribica u lokalnoj prodavnici za kućne ljubimce proverite koji im uslovi u vodi odgovaraju. I čišćenje filtera je vrlo bitno. Oni skupljaju otpad koji ribe izlučuju i zaostale količine hrane iz akvarijuma. Pored uklanjanja otpada, filter ponekad služi i kao ventilacija koja pospešuje protok kiseonika u akvarijumu. Ako se filter začepi, cirkulacija se usporava. Ako se ne pobrinete za taj problem, to bi moglo da predstavlja smrtnu opasnost za ribice. Promenite filter na akvarijumu svake dve do tri nedelje, u zavisnosti od potrebe. Znaćete da treba da ga očistite kada voda postane zamućena ili smrdljiva. Neke filtere treba menjati dok druge samo treba oprati.

Pranje dekoracije
Strane akvarijuma očistite četkom kako biste uklonili alge koje su se nataložile. Radite to pažljivo da ne biste uznemirili ili uplašili ribice. Pomerite kamenje i dekoracije da biste oslobodili smeće koje se tamo nalazi. Probajte da skupite to smeće dok izlivate vodu kanticom ili uz pomoć sifona sa vakuumom. Odsecite uvelo lišće sa biljaka iz akvarijuma. Spoljašnje strane akvarijuma očistite sunđerom i čistom vodom. Kada budete gotovi, ponovo uključite svetlo i opremu i uživajte u lepom i čistom akvarijumu.