Broj 19
Početna > Zanimljivosti > VELIKO PROLEĆNO ČIŠĆENJE

VELIKO PROLEĆNO ČIŠĆENJE

Proleće donosi optimizam, šetnje u prirodi, ali i sezonsko čišćenje kuće. Čim grane sunce, prašina i prljavština postaju vidljivije. Zato, krpu u ruke! Kad nered postane red, i vašim mislima će zavladati savršen red.

Detaljno sredite kuhinju
  Kuhinja je deo našeg doma koji se najčešće prlja. Svakodnevno se čisti šporet i radna ploča. Ali, šta je sa zidovima? Potrebno je i sa njih ukloniti svu onu prljavštinu koja se taložila mesecima. Odakle početi? Pre svega, sklonite sve praktične i ukrasne sitnice sa zidova, a ako su zidovi obloženi keramičkim pločicama, prebrišite ih sunđerom na koji ste naneli sredstvo za uklanjanje masnoće. Osim zidova, tu su i kuhinjski elementi, prekidači, kvake, mali električni aparati... Neka i oni zablistaju.
 
  Osvežite svoje snove
  Prekrivače, čaršave, jastučnice i navlake za dušeke skinite sa kreveta i detaljno operite na temperaturi koja je označena na etiketi. Vunene zimske prekrivače složite u prikladne plastične kutije ili vakuum kese kako biste ih zaštitili od prašine. Dušeke usisajte usisivačem i sanjajte vesele snove u svežem i mirisnom okruženju.
 
  Neka podovi blistaju
  Bez obzira na to da li se radi o parketu, laminatu, keramičkim pločicama ili linoleumu, detaljno i redovno čišćenje podova produžiće njihovo trajanje i lepotu. Dobro proučite sredstva za čišćenje koja se nude na tržištu jer ono što jednu vrstu poda besprekorno čisti - na drugu će možda delovati previše agresivno i ostaviti ružne mrlje.
 
  Dubinsko čišćenje tepiha
  Barem jednom godišnje, a možda i češće ako ste alergični na grinje i prašinu, detaljno očistite tepihe i itisone. Dok manje podne prostirke možete oprati i u mašini, veće tepihe treba prati ručno, a možete i pozvati firmu koja se time bavi.
 
  Operite prozore
  Prva stanica pri prolasku prirodne svetlosti u enterijer su prozorska stakla. Stoga, njih nipošto ne smemo da zaboravimo prilikom prolećnog čišćenja. Poprskajte ih sredstvom za čišćenje stakla i prebrišite suvom krpom ili novinama. Najbolje je to uraditi tokom oblačnih dana jer vam tada odsjaj sunca neće sakriti sitne mrlje ili tragove brisanja.
 
  Vratite lepotu zavesama i roletnama
  Kada skinete zavese i operete ih, ručno ili u mašini, ponovno će zablistati u svoj svojoj lepoti i uneti svežinu u vaš dom. Roletne je dovoljno prebrisati nekoliko puta mokrom krpom.
 
  Pospremite kreativni nered
  Knjige i časopisi koji se gomilaju, ukrasne sitnice na policama i ormarićima, bez obzira kako uredno bili složeni, izazivaju nemir u nama - tvrde stručnjaci za feng šui. Neuredno složena odeća i cipele u ormaru ili posteljina koja se gužva, sve to utiče na naše raspoloženje. Šta učiniti? Zapitajte se da li su vam sve te stvari potrebne, a ako zaključite da nisu, sve one predmete koje već godinama ni ne primećujete, a kamoli koristite - poklonite nekome, bacite, ili sklonite na mesto na kojem vam neće smetati. Što se tiče kreativnog nereda na policama i u ormarićima, važi pravilo „manje je više". Prema učenju kineske filozofije „Vetra i vode", feng šuiu, kada nered postane red, i vašim mislima će zavladati red.