Broj 19
Početna > Zanimljivosti > MINĐUŠE SA STILOM

MINĐUŠE SA STILOM

Više od 90 odsto žena ima probušene uši. Danas su u modi najrazličitiji viseći ukrasi na našim ušima

Mame su nas ranije vodile kod zlatara na bušenje ušiju ne bi li na taj način još više ulepšali naše glavice. Sada, kada smo porasle, i same smo uvidele čari bleštavih i sjajnih komada nakita, minđuša.

Inače, kultura ulepšavanja nije proizvod savremenog života. Naprotiv, koreni nošenja minđuša datiraju od davnina. Prvi podaci o bušenju delova tela dolaze sa ostrva Borneo u dalekoj Indoneziji. Karafa Indijanci u Južnoj Americi su ispod donje usne imali provučeno tanko drvce trske kojim su simbolički označavali ulazak u zrelo doba. Postoji teorija da su isti način bušenja, samo sa većim i debljim drvcetom, kasnije primenjivale Afrikanke da bi se obeshrabrilo i zaustavilo njihovo odvođenje u ropstvo kod belih ljudi.

U Egiptu je u periodu od 4000. do 2000. godine pre nove ere pirsing bio privilegija bogatih. Faraon je ritualno bušio pupak, a budući da su stari Egipćani gajili kult obožavanja mačaka, čak su i aristokratske mace imale probušene uši.

Viseće, na klips, zlatne ili izrađene od drveta, minđuše mogu da budu odličan saveznik ako želite da na nekoga ostavite lep utisak. Lepo dizajnirane i izrađene minđuše su svakako nakit koji vam može pomoći da izgledate savršeno.

Autor: Suzana Stanarević