Broj 19
Početna > Poznati > IV SEN LORAN

Opijum

IV SEN LORAN

Kada je Iv Sen Loran imao tri godine, jedna prijateljica je njegovoj majci donela božanstveni zlatni medaljon, koji je papa blagosiljao, i rekla: „Tvoj sin će postići neverovatan uspeh.” I upravo tako se i desilo...

Iv Sen Loran rođen je 1936. godine u Oranu, u gradu gde su, po njegovim rečima, žene izuzetno vodile računa o odevanju. „Ne možete ni da zamislite koliko su bile koketne. Moju majku sam uvek, kad god je izlazila iz kuće, ispraćao pogledom. Imala je jedan kostim od crvenog satena, crvene cipele i prelepe noge. To je uspomena koja mi nikada neće izbledeti.”
  U svojoj sedamnaestoj godini napustio je rodni Alžir i otišao u Pariz naoružan portfolijom sa izvanrednim skicama. Njegov ulazak u modni svet bio je brz i bezbolan. Upisao je Školu visoke mode, osvojio prvu nagradu za asimetričnu koktel-haljinu na Woolmark takmičenju i odmah dobio posao kod Diora, po preporuci Mišela de Brunhofa, urednika francuskog Voga.
  Kada je Kristijan Dior umro, 1957. godine, mladi Loran se našao na mestu upravnika čuvene modne kuće. Za Diora je uradio ukupno šest kolekcija. Prva kolekcija trapezastih haljina imala je veliki odjek u svetu mode. Godine 1960. Loran kreira još jednu revolucionarnu kolekciju „Beat Look”, u kojoj je visoku modu pomešao sa uličnim stilom.
 
  Bitnik izgled
  Ubrzo nakon tih uspeha, Loran je regrutovan da služi u francuskoj armiji tokom Alžirskog rata za nezavisnost. Morao je da napusti kuću Dior, gde ga je zamenio Marko Boan. Pošto su ga dvadeset dana maltretirali ostali vojnici, osetljivi Loran je završio u mentalnoj bolnici. Nakon nervnog sloma, sreće Pjera Beržea, ljubavnika iz mlađih dana, i zajedno odlučuju da stvore novu etiketu sa čuvenim inicijalima YSL. Berže će mu biti jaka poslovna podrška sve do kraha njegove modne imperije.
  Godine 1966. nastaje Riv goš, linija za žene i otvara se prvi butik. Tek kasnije, 1974. godine u njemu svoje mesto dobija i muška odeća.
  Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina Loranova kuća je promovisala jedan novi, opušteniji stil - bitnik izgled, jednodelne kombinezone, prozirne bluze, odela od tvida, tesne pantalone, visoke uske čizme, mornarske jaknice s reverima, bolero... Česti su etno detalji, i jarke boje u kontrastu sa crnom.
  Tih godina izbacuje i svoj prvi parfem „Y”. Za njim slede „Riv goš”, kao dodatak odevnoj kolekciji, i 1977. daleko najslavniji „Opijum”.
  Loren je stvarao i na drugim umetničkim poljima. Radio je na stripu „Neposlušna Lulu” i kreirao kostime i dekoracije za pozorište, balet i film. Obukao je Katrin Denev u filmu „Lepotica dana” Luisa Bunjuela, te tako dobio svoju muzu i vernu mušteriju.
 
  Moda i fudbal
  Godine 1993. modna kuća je prodata farmaceutskoj kompaniji Sanofi. Šest godina kasnije Guči kupuje YSL brend. Gučijev dizajner Tom Ford kreira ready-to-wear kolekcije, dok visoka moda ostaje pod Loranovim nadzorom.
  U oktobru 1998. godine Loran je prikazao svoju poslednju ready-to-wear kolekciju za Riv goš, koji je osnovao pre više od trideset godina. A onda se penzionisao i povukao u svoju kuću u Marakešu. Njegova odluka o penzionisanju bila je zasnovana na gađenju prema modnoj industriji, koja je sve više postajala stvar reklame nego umetnosti. „Nemam ničeg zajedničkog sa novom svetskom modom, koja se svela na puko aranžiranje izloga. Elegancija i lepota su prognani.”
  Danas je uspeh Loranove kompanije, koju je osnovao i zatim prodao, nesaglediv. Proizvodi mušku i žensku odeću, krzno, nakit, parfeme i detalje. Tokom svoje karijere Loran je, bez pogovora, bio jedan od najvećih kreatora. Njegov status nacionalne ikone bio je potvrđen 1998. godine kada je na Svetskom kupu u Parizu trista modela, pred 80.000 fudbalskih navijača i na više od 170 sportskih kanala, predstavilo retrospektivu YSL kreacija kako bi se proslavio kreatorov četrdesetogodišnji rad u modi.
 
Autor: Dragana Barjaktarević