Broj 19

Rešite se stomaka za sedam dana

DIJETA

 Svima nam je poznat onaj neugodni osećaj naduvenog stomaka i ma koliko se trudile da uvučemo stomak i ispravimo leđa, dugme od farmerica se jednostavno neće zakopčati. Uzroci nadutog stomaka mogu biti razni: od predmenstrualnih tegoba, ili hrane koja izaziva nadutost, poput crnog i belog luka, kupusa, krastavca, dinje ili mlečnih proizvoda. Ukoliko se pitate da li je moguće izaći na kraj sa nadutim stomakom, dijeta američke doktorke Šoet za vas je pravo rešenje. Ova dijeta, ako je se striktno pridržavate, pokazala se najbolja u regulisanju nadutosti stomaka, ali i skidanja nekoliko centimetara sa ovog kritičnog područja.

Sedmodnevni plan dijete
 
  PRVI DAN
  Doručak: Mala činija kornfleksa bez šećera ili sutlijaša sa nemasnim mlekom. Za doručak možete pojesti i četiri tanka parčeta grilovane slanine sa kuvanim jajetom i uz to popiti biljni čaj bez šećera.
  Užina: Šaka badema.
  Ručak: Pre ručka pomešajte malu kašiku jabukovog sirćeta sa toplom vodom i to popijte. Za ručak skuvajte beli pirinač koji možete jesti sa grilovanom ribom ili piletinom i jednim očišćenim paradajzom. Posle ručka popijte biljni čaj bez šećera.
  Užina: Dva kolača od pirinča prekrivena lešnikom, bademom ili čokoladnim mrvama. Biljni čaj bez šećera.
  Večera: Pre večere popijte jabukovo sirće pomešano sa toplom vodom. Za večeru napravite pastu sa paradajzom. Možete popiti i lajt jogurt sa najmanjim procentom masti, a nakon večere popijte biljni nezaslađeni čaj.
 
  DRUGI DAN
  Doručak: Mala čaša svežeg soka od pomorandže ili jabuke. Uz pečurke grilovane na malo maslinovog ulja možete pojesti i bakalar ili bilo koju drugu ribu. Zatim popijte biljni čaj.
  Užina: Jedna šaka suvog grožđa.
  Ručak: Pre ručka popiti jabukovo sirće pomešano sa toplom vodom. Za ručak spremite pastu sa grilovanom ribom ili piletinom, a kao salatu pojedite jedan očišćen paradajz. Posle ručka popijte biljni čaj bez šećera.
  Užina: Malo pirinča sa četiri tanka parčeta ćuretine. Biljni čaj.
  Večera: Pre obroka popijte jabukovo sirće sa toplom vodom. Skuvajte beli pirinač pomešan sa pečurkama i grilovanim tofuom. Biljni čaj.
 
  TREĆI DAN
  Doručak: Mala čaša soka od pomorandže ili jabuke. Za doručak možete birati između kajgane, poširanih ili kuvanih jaja. Salata od paradajza. Posle doručka popijte biljni čaj.
  Užina: Šaka lešnika.
  Ručak: Pre ručka popiti jabukovo sirće pomešano sa toplom vodom. Za ručak pojedite grilovanu slaninu sa pečurkama, a zatim popijte biljni čaj.
  Užina: Malo pririnča sa tunjevinom.
  Večera: Jabukovo sirće sa mlakom vodom, a zatim napravite pastu sa paradajzima. Možete popiti i lajt jogurt sa najmanjim procentom masti, a nakon večere popijte biljni čaj.
 
  ČETVRTI DAN
  Jelovnik je isti kao za prvi dan dijete.
  PETI DAN
  Jelovnik je isti kao za drugi dan dijete.
  ŠESTI DAN
  Jelovnik je isti kao za treći dan dijete.
 
  SEDMI DAN
  Doručak: Mala čaša svežeg soka od pomorandže ili jabuke, četiri tanka parčeta grilovane slanine, sa svežim paradajzom i malo pirinča. Biljni čaj.
  Užina: Dva brazilska oraha.
  Ručak: Jabukovo sirće sa mlakom vodom, četiri tanka parčeta grilovane slanine sa pečurkama pomešanih sa kuvanim belim pirinčem. Biljni čaj.
  Užina: Šaka badema.
  Večera: Jabukovo sirće sa mlakom vodom, kuvani pirinač sa grilovanim pečurkama i tofu, mali lajt jogurt. Biljni čaj.
 
  Zlatna pravila dijete
  -    Svakodnevno popijte najmanje litar i po vode.
  -    Svakoga dana pešačite najmanje 30 minuta.
  -    Uzimajte vitamine i minerale svakoga dana
  .
  -    Potrudite se da svakoga dana jedete u isto vreme.
  -    Nikada nemojte da jedete s nogu, odvojite vreme kako biste kvalitetno uživali u svakom zalogaju.
  -    Jedite polako i svaki zalogaj dobro žvaćite.
  -    Alkohol i sokovi sa šećerom strogo su zabranjeni. Pijte biljne čajeve i kafu nezaslađene!
 
 
  RUČAK NA POSLU
  Evo nekoliko predloga za užinu dok ste na radnom mestu, kako ne biste prekršili dijetu dok ste na poslu.
  1.    Jedno kuvano jaje, srednji paradajz, tri kolača od pirinča.
  2.    Mala konzerva tunjevine, četiri parčeta krastavca, tri kolača od pirinča.
  3.    Četiri tanko isečena režnja grilovane slanine, 100 g grilovanih pečuraka, paradajz srednje veličine, sve pomešano sa pastom.
  4.    Četiri parčeta ćuretine, šest zelenih maslina pomešanih sa pastom.
  5.    Šest tankih parčića slanine, jedan srednji paradajz, tri kolača od pirinča.
  6.    Četiri tanka parčića piletine, sa pirinčem ili pastom.