Broj 19
Početna > Intervju > BALKAN JE PRAVA ŠARENICA

Bilja Krstić

BALKAN JE PRAVA ŠARENICA

Sledeći svoje najdublje afinitete, etnomuzičarka Biljana Krstić već godinama strpljivo prikuplja autentične zapise izvorne muzike sa prostora Balkana. Zahvaljujući izuzetnom izvođenju i aranžmanu ove umetnice, pesma „Sitna knjiga na žalosti" sa albuma „Tarpoš" naći će se uz pesme svetskih etno i world izvođača na posebnom CD-u koji će biti objavljen u maju. Prenoseći zvučno trajanje svog naroda, ova umetnica namerava da evropsku turneju započne u Kelnu

Niš - Beograd - Keln
  Iz srednje škole stigla sam tek
  u ruci indeks u srcu strah
  iz malog grada u drugi vek
  slike od kojih zastaje dah ...
  Možda ovi stihovi mog kuma Đorđa Balaševića najbolje govore o mom životnom putu, mada u tom trenutku nisam mogla ni da pretpostavim da će stvari ići ovim tokom. Mislim da je najvažnije da se istraje na putu za koji mislite da je pravi. Uspeh ne dolazi preko noći jer iza njega stoji ogroman rad. Da li je to Keln, London, Rim to je već manje važno.
  Izvorna muzika
  Pojam izvorna muzika je jednako važan kao i pojam folklor i tradicija i svi oni su nekako usko povezani. Od sredine prošlog veka postoji izraz izvorna pesma kao oznaka za tradicionalnu muziku. Razlikuje se od pesme komponovane u duhu narodnog napeva koja se vezuje za posleratnu migraciju seoskog stanovništva u grad i potrebu tih novopečenih građana da se vežu za svoje korene.
  Nasleđe
  Rođenjem ponesemo bogato genetsko nasleđe i svako ga iskazuje na svoj način. U mladosti niti sam bila svesna niti sam pravila bilo kakve veze sa precima. Sada, u zrelijem dobu, u meni se budi interesovanje za prošlost.
  Muzički ukus
  Sve kreće iz kuće, ali svakako da veliki uticaj imaju sredina, mediji. Radim kao muzički urednik na prvom programu Radio Beograda i moram da kažem da sam ponosna što svih ovih godina moj program ni jednog trenutka nije pao pod uticaj prisutnog neukusa, već je imao svoju kulturnu politiku koja je promovisala samo kvalitetnu muziku i kvalitetne izvođače.
  Koncerti
  Utisci su fantastični jer, gde god da smo svirali, publika je izuzetno reagovala na naša izvođenja. Možda bih ipak izdvojila Mercado fest u Salvadoru gde je sve u ritmu i pokretu. Publika je, iako ne poznaje naše pesme, sjajno otpratila ceo koncert počevši od pesama na glas do onih u brzom ritmu.
  Piraterija
  Nisam se nikada bavila pitanjem piraterije jer sam nekako u startu shvatila da na to ne mogu da utičem sem da se nerviram. Svakako da nije u redu što mi umetnici zbog piraterije ne možemo da naplatimo svoj rad. Znači, to je čista krađa! Time bi trebalo da se pozabave nadležni organi i da se reši taj problem. Barem približno onako kako je to urađeno u inostranstvu.
  Balkan
  Za mene je Balkan jedinstven prostor sa minimalnim razlikama i mnogo toga zajedničkog. Tradicionalna muzika naroda sa Balkana vuče korene iz antičke Grčke, odolela je vekovnim uticajima Istoka i Zapada i zadržala sve što je karakteristično za ove prostore. Osećaju se međusobni uticaji srodnih i teritorijalno bliskih kultura. Jedna kultura ulazeći u drugu zadržava svoje karakteristike i, u kombinaciji sa drugom, nastavlja svoj život zvučnog trajanja što je i suština trajanja svakog naroda. Balkan je sigurno najlepša šarenica i ukrasno pero, blago ovog dela polulopte.
  Evropa
  Evropa je veliko muzičko tržište i svi koji prate zbivanja na muzičkoj sceni znaju koliko ima kvalitetne muzike, ali i one druge. U ogromnoj ponudi muzičkog materijala nepogrešivo se prepoznaje ono što će se odlično prodavati, što ima izuzetan kvalitet ili ono što će biti aktuelno. Oni su, jednostavno, mašina koja je stalno u potrazi za novim talentima, novim muzičkim pravcima. Verovatno postoje obrade drugih tradicija otpevane na engleskom jeziku, ali lepota svake tradicije je upravo u njenoj originalnosti i ne treba remetiti taj sklad.
  Uspesi
  Postoje događaji koji su me puno veselili, a to su pre svega rođenja Milice i Lenke, njihovo odrastanje i njihov uspeh u bilo kom segmentu. Divan je osećaj da si nešto dobro uradio, da se to vidi, čuje i da ostaje. U ovih pet godina sa Bistrikom je bilo dosta poslovnih uspeha, ali bih posebno izdvojila najnoviju saradnju sa izdavačkom kućom Intuition iz Nemačke koja je 23. marta ove godine objavila za evropsko tržište naš novi album Tarpoš.
  Svakodnevica
  Nepopravljivi sam optimista i stalno se trudim da radim ono što je potrebno da bi mi život bio radost. Ali, s obzirom na to da situacija u zemlji nije nimalo ružičasta, uplaše me ova naša dešavanja pa budem opterećena, valjda, kao i svi. Suviše je izražen nadirući primitivizam, neumerenost, rđav ukus i grandomanija koji su postali obeležja ovog vremena. Ne mogu a da to ne primetim.
  Prilagođavanje
  Sve u životu je u znaku energija. Svakodnevno svoju energiju razmenjujemo sa drugima, ali smo i izloženi uticaju tuđih energija. Da bi nam život bio radost potrebno je da se prilagođavamo raznim životnim situacijama, treba da savlađujemo prepreke jer je život retko kad savršen. Za to su nam potrebne srećne misli, dobra volja, nesebična ljubav, osmeh, ljubaznost, poštovanje, obzirnost, ispoljavanje pozitivnih namera prema drugim ljudima. To su jednostavne stvari od kojih treba da se krene.
  Sreća
  Ja verujem da je faktor sreće vrlo bitan. Ako se tome još doda i talenat, rad, upornost i još mnogo toga, uspeh je zagarantovan jer sve što činimo u životu, činimo da bismo bili zadovoljni, uspešni i srećni.