Broj 19
Početna > Lepi i zdravi > AH, TE ŠTIKLE...

AH, TE ŠTIKLE...

Moda ili zdravlje? Ovo pitanje se najviše tiče žena. Najnovije istraživanje grupe reumatologa iz Barselone otkriva da 70 odsto stanovnika pati od oštećenja stopala.

Od svakih sto pacijenata s tegobama u prednjim delovima noge 80 je žena, a 20 muškaraca. Razlog je u tipu obuće koju nose. Glavni krivac je potpetica viša od četiri centimetra i previše uzak vrh cipele. U takvoj obući gotovo sva telesna težina pritisne vrhove nogu, a najviše zglob nožnog palca.
  Istina, cipele sa šiljastim vrhom i visokom potpeticom jesu elegantnije, jače istaknu ženstvenost, ali što je previše, previše je, tvrde stručnjaci. Osim što podstiču žuljeve na nožnim prstima, izuzetno negativno deluju na kičmene pršljenove i izazivaju deformacije. Previše uzak vrh cipele gnječi nožne prste i uzrokuje deformacije nožnog palca, a, osim toga, u preuzak vrh ne mogu komotno da stanu svi prsti. Zato se zgrčeni prsti penju jedan na drugi. Previsoke potpetice uzrokuju i iskretanje gležnjeva.
 
  Idealna štikla
  Idealna potpetica je visoka dva centimetra. U takvim cipelama telesna težina se rasporedi ravnomerno na petu i prednji deo stopala, u odnosu 50:50. Potpetica visoka četiri centimetra već poremeti tu ravnotežu pritiska, na prednji deo svali 57, a na petu 43 odsto telesne težine. Ali, to se još i može podneti bez težih oštećenja.
  Potpetica visoka šest centimetara svali na prednji deo stopala 75 odsto težine tela. A, potpetice od deset i više centimetara pripadaju modnim krajnostima. U takvim cipelama prednji deo stopala završi u velikim bolovima.
 
  Bol u nogama
  Bol u nogama prilikom hodanja može biti važan signal oboljenja, a bol u kostima stopala možda je već znak oboljenja koje pogađa i kičmu. Zato je i zdravoj odrasloj osobi preporučljiv povremeni odlazak kod lekara na pregled. S druge strane, roditelji su ti koji treba da posmatraju svoje dete i vode računa o njihovim stopalima. Ako ono korača neujednačeno ili povija jednu nogu drugačije nego drugu, obavezna je kontrola da bi lekar na vreme ustanovio o čemu se radi.
  Bolovi prilikom koračaja u prednjem delu noge javljaju se najčešće zbog iskrivljenja nožnog palca ili artroze zglobova na palčevima. Među mladima, to najčešće osete košarkaši i fudbaleri.
  Još veće bolove uzrokuje nokat koji rastući prodire u okolno meso, pa izaziva upalu. Veoma je važno ispravno obrezivanje nokta: ravno, ne polukružno. Ovu nevolju ume još da poveća i preuska cipela. Najbolje bi bilo da imate posebnu obuću za ulicu i posao, za sport, za plesnu zabavu, naravno, ukoliko ste u mogućnosti.
 
  Najbolji tip obuće
  Za zdravlje nogu vrlo je važna obuća koju nosite. Poželjno je da ona bude prozračna, udobna i savitljiva, da ne „ugnjetava" nožne mišiće i tetive. Štetne su krute čizme, koje gnječe gležnjeve. Trebalo bi da cipela bude savitljiva. Pomodni debeli đonovi čine cipelu krutom i teškom. Čak i u dobroj obući noge u dnevnom naporu nabreknu, zato je dobro kupovati cipele uveče. Za dete je dobro da hoda bosonogo, jer to jača noge.
 
 
Autor: Suzana Stanarević