Broj 189
Početna > Lepi i zdravi > Smehom protiv briga

Emocionalno čišćenje organizma

Smehom protiv briga

Pored fizičkog čišćenja, našem organizmu potrebno je i emocionalno pročišćenje, jer pozitivne emocije blagotvorno utiču na naše zdravlje i raspoloženje

Smeh, praštanje, radost, ljubav i druge pozitivne emocije primoravaju naš mozak da stvara posebne materije koje veoma snažno i blagotvorno utiču na organizam i time podstiču njegovo mentalno čišćenje. S druge strane, potištenost, strah, tuga, zavist, a posebno briga najčešće su emocije koje nas vode u psihosomatska oboljenja jer uslovljavaju mozak da stvara materije koje sprečavaju životnu delatnost organizma.

Obuzdajte loše emocije

- Pored fizičkog čišćenja, našem organizmu potrebno je i emocionalno pročišćenje jer se čovek sastoji iz polja svesti i fizičkog tela. Da bi se sa polja svesti uticalo na fizičko telo postoje nervni i endokrini sistemi koji su objedinjeni u mozgu. Važno je, međutim, znati da je mozak samo instrument u „rukama" svesti čoveka. Može se uporediti sa sekirom. U veštim rukama njome se može napraviti mnogo korisnih i lepih stvari, a u drugim slučajevima njom se mogu naneti ozbiljne povrede.

Tako je i sa svešću, kakav impuls ima, takve će signale i materije mozak stvarati. To znači, kakve su nam misli, takav nam je i život - kaže mr Milovan Milošević, koji će 30. oktobra u Domu vojske u okviru Jesenjeg festivala zdravlja održati predavanje na temu „Savremena metodologija prirodnog čišćenja tela i duha".
Svakodnevno ispoljavanje blagonaklonosti, nežnosti, a posebno ljubavi stalno pothranjuje čovečji organizam lekovitim materijama.

- Posebnu ulogu u lekovitom dejstvu na organizam ima nada u isceljenje. To, jednostavno, primorava mozak da stvara lekovite materije i podstiče viši oblik samoizlečenja koji se javlja i u „beznadežnim" situacijama.

Trebalo bi pomenuti i lekovita svojstva intimne bliskosti muškarca i žene koji se iskreno vole. Seksualna nežnost i uzajamna ljubav daruju ljubavnike lekovitim, podmlađujućim materijama - tvrdi mr Milovan Milošević.

Mentalne vežbe
U cilju mentalnog čišćenja organizma, pored molitve, preporučuje se i autogeni trening koji podstiče mozak da stvara lekovite materije. Zato evo nekoliko jednostavnih mentalnih vežbica koje nam pomažu da u sebi „oživimo" pozitivne emocije.

1. Pera uvis
Najprostija vežba svesti i uma. Zamislite da ste ptičica, koja je podigla perje uvis, da podsećate na paperjastu lopticu i da veselo cvrkućete. Zadržite se u tom stanju oko pet minuta. Vežba se može raditi sedeći ili stojeći, čak i za vreme hodanja. Vežbu ponovite dva do pet puta dnevno po pet minuta.


2. Stajanje kao stub

Zamislite da su vam noge propale u zemlju na 33 santimetra jer se tada nebo, zemlja i čovek stapaju u jedno. Vizuelizujte, takođe, kako vam pozitivna, kosmička energija dolazi sa neba a nagomilana negativna energija odlazi u zemlju.