Broj 189
Početna > Lepi i zdravi > Čuvar duha i tela

Bosiljak

Čuvar duha i tela

U Italiji je bosiljak simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi koristi se pri osveštavanju vode

Nežni zeleni mirisni listovi bosiljka cenjeni su uzduž kugle zemaljske, što i ne čudi kada mu ime potiče od grčkih reči 'basilikon photon' – kraljevska biljka. U Italiji je simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi koristi se pri osveštavanju vode.

Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv nadimanja, za jačanje želuca, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Čudesna biljka pomaže kod bolesne jetre, upale creva, trovanja u želucu i crevima, kod želudačnih grčeva, povraćanja i nadutosti. Bosiljak se pokazao korisnim i kod plućnih bolesti, a posebno kod početnih stanja tuberkuloze pluća. Uspešno se primenjuje i u lečenju mnogih bolesti mokraćnih organa, kod upale bubrega ili bolnog mokrenja. Čaj od bosiljka povećava mlečnost kod dojilja, a sok isceđen iz svežeg lišća bosiljka leči upalu uha. Sveže lišće, stavljeno u nos, uklanja kijavicu.
Semenke bosiljka, samlevene u prah, koriste se kod bolesti mokraćnih organa. Dovoljno je uzeti na vrh noža prah samlevenih semenki bosiljka i popiti s decilitrom mlake vode, dva do tri puta dnevno.

Čaj od bosiljka
Kašiku usitnjenih suvih listova bosiljka preliti sa dva i po decilitra provrele vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta da odstoji, a zatim procediti. Pije se nezaslađen, dva do tri puta dnevno, po jednu šoljicu. Može se zasladiti medom, ali samo kod plućnih bolesti ili kod kašlja.

Protiv visoke temperature
Kod visoke temperature uzima se svaki sat po jedna velika kašika hladnog čaja od bosiljka. To osvežava bolesnika i smanjuje visoku temperaturu.

Za miran san
Veliku kašiku svežih listova bosiljka kuvati deset minuta u dva i po decilitra vode. Ostaviti da odstoji deset minuta. Procediti i popiti, u gutljajima, nezaslađeno, pre spavanja.

Bosiljak kao afrodizijak
Bosiljak deluje kao afrodizijak jer podstiče polnu moć. Osim čaja, bosiljak se može uzimati i kao začin, odnosno dodatak jelima - salatama, mesu, ribi (svež ili sušen). Što više bosiljka, to će i polna moć muškarca biti veća.

Smanjuje oticanje zglobova
Sveži aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lek kod osoba kojima otok zglobova predstavlja problem, ali i kod onih kod kojih je dijagnostikovan artritis. Istraživači su ustanovili da unošenje koncentrovanog ekstrakta dve vrsta bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje oticanje zglobova do 73 odsto i to za 24 sata.

Pripremila Ž. M.