Broj 188
Početna > Lepi i zdravi > Prijatelj vitkog struka

Prijatelj vitkog struka

Čaj od divlje ruže preporučuje se osobama koje drže redukcionu dijetu jer stvara osećaj sitosti i snabdeva organizam vitaminima

Jesen je vreme kada se bere plod šipka čija je lekovitost poznata u našem narodu od davnina, o čemu svedoče recepti za pripremanje džemova i pekmeza koji datiraju još iz 17. veka. Upotrebljava se svež ili osušen, cvetovi su prijatnog mirisa a plodovi kiselkasto-slatkog ukusa. U našim krajevima raste pored šuma i na napuštenim zemljištima, a poslednjih godina sve se češće gaji i na plantažama.

Vitamini i ostali sastojci ove biljke doprinose opštem zdravlju organizma, a tokom zime povećavaju otpornost. U 100 grama sušenog šipka ima oko 1700 mg vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao i voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide.

Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljiće dnevne potrebe unosa vitamina C. Važno je znati da se kuvanjem čaja od šipka ne gubi vitamin C kao kod mnogih drugih namirnica.

Lekovita divlja ruža
Šipak ima veoma široku upotrebu u narodnoj medicini. Blagotvorno deluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. Napitak se preporučuje osobama koje drže redukcionu dijetu jer stvara osećaj sitosti i snabdeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Plod otklanja umor i malaksalost i odličan je čistač krvi. Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Plod ima specifičan miris i prijatan slatko-kiseli ukus, pa se koristi za spravljanje džemova, pekmeza, sokova i vina.

Čisti bubrege
Čaj od šipka je najprijatniji, najzdraviji i najlekovitiji. Sadrži tanin, karoten, limunovu i jabučnu kiselinu, šećer, masno ulje, pektin, etarsko ulje i vitamin C. U narodnoj medicini čaj od šipka upotrebljava se kao sredstvo koje čisti bubrege i bešiku i pomaže kod izbacivanja peska i kamena iz ovih organa.

U dva do tri decilitra ključale vode staviti kašiku zdrobljenog šipka, promešati, poklopiti i tako ostaviti oko dva sata na toplom mestu. Nakon toga procediti kroz nekoliko slojeva čiste gaze ili guste pamučne tkanine i po potrebi zasladiti medom.

Način sušenja
Posle berbe plodovima treba otkinuti peteljku i odseći cvetnu ložu, a zatim se suše pa čuvaju u platnenoj vrećici. Pre upotrebe treba ga zdrobiti, jer se na taj način najbolje sačuvaju njegovi lekoviti sastojci (vitamini, minerali, kiseline, tanini i druge korisne materije). Postoji i drugi način sušenja: čim se šipak ubere, oštrim nožem se po polovini uzdužno raseče, odstrani se unutrašnji sadržaj i polutke se osuše u hladovini na promaji.

Četvrta Šipurijada
Međunarodna manifestacija Šipurijada održana je četvrti put protekle nedelje u selu Novo Korito u opštini Knjaževac. I ove godine birao se najveći i najlepši šipak, najbolja marmelada i najoriginalniji recept. Posetioci su imali prilike da posete i likovnu koloniju na kojoj su učestvovali afirmisani likovni umetnici.